România are în această perioadă o creştere economică "robustă", a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis, la Gala "Topul Naţional al Firmelor", eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie a României.
România parcurge un trend ascendent, a arătat Iohannis, care a adăugat că s-au accelerat "nu doar motorul consumului, ci şi componenta investiţională a economiei".
"Economia României traversează acum o perioadă de creştere economică robustă. Pe primul semestru al acestui an avem o creştere de 5,2%, fapt ce plasează România în topul creşterii economice europene. De asemenea, este de remarcat încrederea de care se bucură România, inclusiv prin creşterea investiţiilor străine directe cu 19% pe primele opt luni ale anului. De aici şi prognozele favorabile, care arată creşteri medii de circa 3,7% în următorii 5 ani, conform datelor Fondului Monetar Internaţional", a afirmat Iohannis.
În opinia sa, aceste cifre sunt "încurajatoare". "Motoarele creşterii economice s-au multiplicat. Evoluţiile recente ne arată că nu doar motorul consumului s-a accelerat, ci şi componenta investiţională a economiei, chiar dacă mare parte din investiţii, în special în cazul IMM-urilor, se fac încă din surse proprii, de obicei, pe seama profitului", a adăugat preşedintele.
Klaus Iohannis a pledat pentru o infrastructură financiară mai permisivă destinată mediului de afaceri, care să susţină proiectele de investiţii, atât prin bănci, cât şi prin atragerea de capital de pe pieţele financiare.
"Avem nevoie de o mai bună intermediere pe piaţa de capital, care să asigure un transfer eficient al capitalului în cadrul economiei, inclusiv printr-un rol mai activ al bursei de valori. În acest sens, dar nu numai, România are nevoie de politici economice responsabile, de echilibre sănătoase şi de prudenţă fiscal-bugetară. Este important, de exemplu, ca fondurile băncilor să nu meargă cu precădere către finanţarea statului, pentru acoperirea deficitului bugetar, ci să meargă în economia reală, prin creditarea firmelor pentru proiecte de investiţii, care să creeze locuri de muncă, valoare adăugată şi venituri mai mari pentru români", a spus şeful statului.
În Topul Național al Firmelor s-au clasat pe primele 10 locuri (1-10) la nivel naţional peste 12.000 companii – operatori economici din diferite sectoare de activitate: peste 4.300 din industrie, aproape 3.400 din servicii, circa 2.800 din comerț și turism, 460 din cercetare-dezvoltare și high-tech, 610 din agricultură, silvicultură și pescuit, 580 din construcții.
Cifra de afaceri obținută de companiile din această ediție a Topului Național al Firmelor a atins 135 mld. euro, ceea ce reprezintă un avans important față de ultimii ani. Comparativ cu anii precedenți, această valoare se apropie foarte mult de Produsul Intern Brut realizat la nivel național în 2014, care a fost de numai 150 de miliarde de euro.