UPDATE: Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită marţi dimineaţa, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis. Şefa Guvernului de la Chişinău va avea convorbiri cu preşedintele Iohannis. Ulterior, cei doi oficiali vor susţine o declaraţie comună de presă. Maia Sandu a venit la Palatul Cotroceni alături de vicepremierul moldovean Andrei Năstase. După primirea de la Cotroceni, premierul moldovean se va întâlni cu omologul său român, Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria, unde sunt programate, de asemenea, declaraţii comune de presă.
Preşedintele Klaus Iohannis avea programată pentru marţi, după ora 10:00, întâlnirea cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu. Din cauza negocierilor eşuate la nivel european şi a discuţiilor care urmează a fi reluate în Consiliul European, preşedintele a fost nevoit să devanseze întalnirea pentru ora 08:00. De la ora 10:30, premierul Maia Sandu va fi primită la Palatul Victoria de către omologul său, Viorica Dăncilă. Încă din 16 iunie, aceasta din urmă a anunțat că i-a transmis premierului Maia Sandu o invitație de a veni la București.
Premierul Maia Sandu și preşedintele Klaus Iohannis vor semna marţi în Cartea de Onoare și ulterior vor susține o declarație de presă comună. După întâlnirea oficială, Klaus Iohannis se întoarce la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European. Întrevederea dintre cei doi oficiali are loc în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis şi-a arătat susţinerea pentru depăşirea crizei politice din Republica Moldova şi a salutat tranziţia paşnică a puterii politice către guvernul condus de Maia Sandu.
Reuniunea extraordinară a Consiliului European nu este singurul eveniment important de astăzi la nivel european. Prima sesiune a noului Parlamentul European începe marţi, la Strasbourg, iar miercuri europarlamentarii îşi vor alege preşedintele pentru un mandat de doi ani şi jumătate. După ce noul preşedinte îşi va prelua mandatul, europarlamentarii vor alege şi cei 14 vicepreşedinţi, care vor asista preşedintele în conducerea şedintelor.
În noua legislatură a Parlamentului European, România va avea 32 de reprezentanţi, urmând ca acest număr sa crească la 33 după finalizarea Brexit-ului.