Întrebată la Parlament care sunt concluziile după întâlnirea cu Iohannis, Dăncilă a răspuns: "Sincer, sunt un pic uimită. Am văzut comunicatul domnului preşedinte. Eu sunt uimită de acel comunicat, dar nu vreau să fim în postura de a nu crede ceea ce a scris domnul preşedinte în comunicat sau ceea ce spun eu. Cred că cel mai bine ar fi ca domnul preşedinte să arate stenogramele întâlnirii şi atunci ne-am edifica toţi''.
Chestionată dacă de la Cotroceni s-a minţit în legătură cu întâlnirea, ea a precizat: ''Eu nu pot să îmi permit să spun despre cineva că minte, dar lucrurile nu au stat aşa cum este în comunicat".
Totodată, şefa Guvernului a spus că Legea salarizării unitare nu va fi modificată.
"Nu modificăm Legea salarizării unitare. Legea salarizării unitare este o lege importantă, o lege care s-a dat după atâţia ani", a afirmat Dăncilă, întrebată dacă se ia în calcul să se modifice din nou actul normativ, având în vedere că salariile unor bugetari nu au crescut.
Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat marţi premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, clarificări cu privire la legea salarizării, arătând că există categorii de angajaţi nemulţumiţi şi manifestări sindicale.
"Preşedintele României a atenţionat Guvernul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislaţii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că legea se află în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii de la care a emanat, în condiţiile în care s-a intervenit cu excepţii punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenţiei legislative", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Potrivit sursei citate, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat şefului statului situaţia salarială, oferind asigurări de stabilitate în privinţa resurselor financiare necesare aplicării Legii salarizării şi a majorărilor salariale asumate până în prezent. La rândul său, ministrul Muncii a detaliat principiile care au stat la baza actualului cadru de salarizare, făcând referire la grila salarială care îşi va produce pe deplin efectele din 2022. Totodată, a fost exprimată poziţia Guvernului de a menţine cadrul salarial instituit prin Legea 153/2017.
Şeful statului a arătat că suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuări salariale pentru unele categorii de personal, atât la nivel central, cât şi local, consecinţe negative pe care Guvernul nu le-a prevăzut.
"Deşi au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creşteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor", se menţionează în comunicat.
Administraţia Prezidenţială menţionează că remedierea acestor deficienţe a impus adoptarea de către Guvern a unor ordonanţe care au adus modificări Legii 153, cum ar fi OUG 62/2017 şi OUG 91/2017. Prin excepţiile intervenite de la regulile aplicării etapizate, în contradicţie cu principiul sustenabilităţii enunţat de Legea 153, cadrul salarial actual se îndepărtează de exigenţele remunerării muncii prestate şi ajunge să valorifice mai degrabă apartenenţa personalului la o instituţie sau alta.
În acest sens, preşedintele Iohannis a atras atenţia că situaţia salarială este în continuă modificare, fiind departe de a satisface principiile şi criteriile de stabilitate asumate iniţial, precum şi promisiunile electorale ale coaliţiei PSD-ALDE.
"Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că trebuie evitat acest carusel al modificărilor salariale şi al impredictibilităţii, altfel Legea 153 va deveni curând o altă formă fără fond, dată fiind amendarea continuă a acesteia prin ordonanţe care nu doar rezolvă, dar şi creează noi probleme", se precizează în comunicat.
AGERPRES