Iohannis, sprijin ferm pentru Republica Moldova: Mergem mult mai departe dacă situația o va impune

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, o serie de declarații de presă, după reuniunea extraordinară a Formatului București 9. La evenimentul de la Varșovia a participat și președintele american, Joe Biden.

Președintele Klaus Iohannis a arătat, încă de la începutul mesajului său, că, privind înapoi la acest an care s-a scurs, există convingerea că unitatea aliată pentru Ucraina este absolut esențială și a reprezentat arma noastră secretă

Șeful statului a susținut că Rusia a readus războiul în Europa. El a menționat că agenda discuțiilor a vizat consolidarea sprijinului SUA și celelalte state aliate îl acordă Ucrainei precum și demersurile NATO de întărire a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic.

„Această implicare e demonstrată de creșterea prezenței americane pe flancul estic, inclusiv în România Salutăm și contribuim la procesul de articulare a unei strategii la nivelul Mării Negre a administrației americane. Am reafirmat sprijinul României pentru efortul Ucrainei de contracarare a agresiunii ruse”, a spus președintele.

Sprijinul pentru Ucraina înseamnă sprijin pentru securitatea României

El a subliniat că sprijinul pentru Ucraina înseamnă sprijin pentru securitatea României și a NATO în ansamblu.

„România va rămâne alături de autoritățile de la Kiev oricât timp va fi necesar pentru ca ei să câștige acest război. Am reafirmat susținerea pentru deciziile NATO de la București din 2008 în ce privește perspectiva integrării euro-atlantice a Ucrainei”, a spus Iohannis, care a arătat că Ucraina va deveni stat membru NATO când toate condițiile vor fi îndeplinite.

„Am subliniat necesitatea unei viziuni coerente a apărării înaintate pe întregul flanc estic.  Am subliniat necesitatea de a susține cu toată forța ordinea internațională bazată pe reguli în ciuda eforturilor Moscovei de a distruge acest pilon esențial”, a comentat șefului statului român.

Iohannis apreciază esențială creșterea rezilienței Moldovei

Potrivit acestuia, creșterea rezilienței Republicii Moldova este esențială, mai ales în lumina recentelor încercări de destabilizare.

„România va contribui cu toată forța sa la întărirea NATO. Rămânem uniți în fața acestei agresiuni fără precedent, apărăm cu hotărâre fiecare centimetru de teritoriu aliat. Astfel, românii au cele mai solide garanții de securitate din istoria noastră”, a punctat Iohannis.

Întrebat ce contribuție va avea România la elaborarea strategiei pentru Marea Neagră, Iohannis a arătat că se dorește ca zona să fie foarte bine pregătită și consolidată.

„Până când am pus noi pe masa NATO această chestiune nu a existat o abordare NATO concretă pentru această zonă. De atunci s-a lucrat, NATO are o strategie și iată că și SUA lucrează la o astfel de strategie. Este evident interesul nostru ca și strategia SUA să fie una puternică și să contribuie la apărarea noastră”, a spus el.

România, dispusă să sprijine Republica Moldova în orice scenariu

Președintele a arătat că România este nu doar pregătită, ci este dispusă să sprijine Moldova în orice scenariu.

„Cum va arăta acest sprijin concret depinde de evoluția situației geo-politice. Acum îi sprijinim cu electricitate, gaz dar suntem dispuși să mergem mult mai departe dacă situația o va impune”, a spus Iohannis.