Conform noii legi, iniţiată de parlamentari PNL, autorităţile publice care fac exproprieri pot returna imobilele proprietarilor iniţiali dacă, spre exemplu, traseul unei autostrăzi s-a modificat, cum a fost cazul autostrăzii Bucureşti-Ploieşti.

Iniţiatorii modificării legislative au constatat că, în repetate rânduri, exproprietorii se află într-o situaţie de blocaj dacă trebuie să restituie imobilele expropriate către persoanele care nu au acceptat banii de despăgubiri pe care i-au primit.

În noua formă, instituţia care a făcut exproprierea poate restitui imobilul proprietarilor afectaţi iniţial de realizarea obiectivelor de interes naţional, judeţean sau local, retrage despăgubirile din conturile de consemnare şi vira aceste sume la bugetul de stat. 

Anul trecut, şeful statului a cerut reexaminarea acestei legi. După ce Parlamentul a adoptat din nou legea, UDMR şi USR au sesizat CCR.

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, însă, ca inadmisibilă, sesizarea UDMR şi USR privind neconstituţionalitatea unor modificări aduse Legii 255/2010 privind exproprierea din cauză de utilitate publică.

UDMR susţinea că în modificarea Legii 255/2010 s-au strecurat sintagme interpretabile „care ar putea pune în pericol” principiul proprietăţii private.

„În forma adoptată a acestui proiect de lege (…) a fost inclus un paragraf conform căruia orice proprietate privată poate fi expropriată în vederea unor lucrări de ‘regenerare urbană’. Regenerarea urbană este o expresie cu o semnificaţie largă, iar modificarea legislativă nu clarifică această expresie. Acest fapt poate duce la abuzuri în exproprierea unor proprietăţi private. Considerăm că exproprierile din cauză de utilitate publică pot fi efectuate doar pe baza unor prevederi legale clare şi concrete”, afirma liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila.

El menţiona că, de exemplu, o administraţie publică locală care ţinteşte demararea unor investiţii de utilitate publică nu poate expropria în mod abuziv o proprietate privată, referindu-se doar la regenerarea urbană, adăugând că, dacă legea adoptată intră în vigoare, poate prezenta „probleme grave” în cazul în care aceste exproprieri nu sunt justificate temeinic.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor preciza că modificarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea din cauză de utilitate publică a fost adoptată ca urmare a unei colaborări PSD – PNL, iar sesizarea de neconstituţionalitate înaintată de UDMR a fost semnată şi de USR.