Ion Cristoiu, despre scandalul SNSPA: Toți știau. Sunt multe cazuri din astea
Ion Cristoiu spune despre SNSPA că este un „cuib de tefeliști”. Acesta a criticat sever instituția pentru posibilele nereguli și implicarea în activități politice, sugerând că aceasta își neglijează rolul academic în favoarea unor agende politice.
„Acest SNSPA e, în primul rând, un cuib de tefeliști. Este instituția în care nu se predau științele politice, ci se face politică. Este instituția care i-a organizat lui Klaus Iohannis dezbaterea, încălcând orice regulă. Dacă era o instituție serioasă de învățământ superior organizau o dezbatere între cei doi candidați”, spune scriitorul la emisiunea live de la Gandul
Mai mult, Cristoiu spune că SNSPA este un loc în care politica și abuzurile sunt tolerate.
„SNSPA. Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Acolo n-ai voie să faci politică militantă, tu, ca profesor. Acolo predai unor oameni științe politice.
Acesta mai spune că, SNSPA ar fi fost „un sistem de banditism sexual” ce datează din anii 2000, și unde hărțuirea sexuală ar fi fost o problemă sistemică, nu doar un incident izolat.
„Acolo era un sistem de banditism sexual. Lucru care s-a petrecut din 2000 și ceva până acum”
Publicistul mai spune că, deși multe persoane cunoșteau aceste probleme, nimeni nu a avut curajul să denunțe, menținând tăcerea și complicitatea.
„Deci noi nu avem de-a face cu un caz și atât. Sunt multe cazuri din astea. Bărbați cu probleme, profesori. În cazul de față avem de-a face cu un grup sexual organizat. Nu sunt numai ei. Sunt mai mulți. Când intrai la facultate, asta e cel mai grav, se știa că se poate întâmpla asta. Așa ceva nu există în lume. Înseamnă ca toți știau de acolo. De ce nu au avut curaj să spună? Pentru că era SNSPA”, conchide Cristoiu.
Conducerea SNSPA a recunoscut că știa despre unele afirmații ale lui Alfred Bulai
Conducerea universității spune că era la curent cu unele afirmații făcute de Bulai, care sunt considerate „sexiste, rasiste și homofobe”, însă erau considerate doar zvonuri.
„Reacția a întârziat nepermis de mult” – astfel începe comunicatul de presă emis de SNSPA, la patru zile după apariția în spațiul public a mărturiilor studentelor care au fost hărțuite de profesorul Alfred Bulai în ultimii aproape 30 de ani.
Acum se lucrează la o strategie pentru prevenirea hărțuirii și a oricărei forme de abuz.
Până în prezent, 20 de victime au depus plângere la Parchet, în timp ce trei foste studente au adresat o sesizare facultății.