Publicistul a fost prezent luni, 3 februarie, în cadrul podcastului „Hai LIVE”, moderat de Robert Turcescu, de pe canalul de YouTube „HAI România”. Cu această ocazie, Ion Cristoiu a specificat faptul că românii vor ca țara lor să aibă o însemnătate. Este de părere că cetățenii au trecut prin 35 de ani în care doar au plecat capul în fața altora din state străine și că acum vine și timpul lor.
„Dar, pentru asta, e nevoie de cineva care să și vrea. Dintre cei care ne conduc, nimeni nu are astfel de planuri”, continuă scriitorul.
Ion Cristoiu și furtuna geopolitică
„Furtuna geopolitică este o fereastră de oportunitate pentru țara noastră”, subliniază Ion Cristoiu.
„Avem această șansă ca acum, la această reașezare a Europei și a lumii să zicem și noi ceva”, continuă el.
„Dar pentru asta e nevoie să știm exact ce vrem. Dar la noi nu știe nimeni nimic, fapt ce îi deranjează pe foarte mulți români. Mai ales că avem un precedent. Oricât de multe s-ar spune despre Nicolae Ceaușescu, acesta a făcut România minim demnă la nivel de stat european”.
De asemenea, scriitorul specifică faptul că românii au devenit interesați de politică externă poate mai mult ca niciodată.
„Vor să vadă ce se întâmplă și pe la alții. Și-au dat seama că ne influențează și pe noi ceea ce se petrece în Europa și în SUA, de exemplu”, menționează Ion Cristoiu.
„Iar astfel văd că alte țări, precum Polonia și Germania, se luptă acum pentru supremație în Europa. Și se întreabă de ce noi nu putem să facem nimic în această privință”.
„Poporul simte”
Publicistul observă acest fenomen chiar pe TikTok, pe contul său de socializare. Dă un exemplu în care, la o postare de-ale sale în care vorbea despre coaliție are cu mult mai puține aprecieri decât un videoclip în care explică ceea ce a vrut să spună Marco Rubio în cel mai recent interviu.
„Poporul simte că tot ce se întâmplă acum în lume nu mai reprezintă neapărat politică externă, simt că îi influențează în mod direct”, declară Ion Cristoiu.
Scriitorul punctează după aceea că diaspora românească are un cuvânt major de spus în toată această ecuație.
„Ei sunt acolo, văd cu ochii lor ce se petrece. Și le spun și celor din țară ce se întâmplă, le povestesc cum liderii din țările respective lucrează cât de cât în avantajul țării respective. Apoi se uită la ei în ogradă și văd doar slugărnicie”, spune publicistul în cadrul podcastului „Hai LIVE”.