„Avem de-a face cu o lovitură de stat. Am zis-o din prima zi, o zic în continuare. Statul de drept a fost făcut pulbere. Tot ce se întâmplă acum în România nu are nicio legătură cu democrația.
Pentru asta ar fi trebuit să se iasă în stradă, nu pentru a-l susține pe Călin Georgescu, nu pentru a o susține pe Elena Lasconi, ci pentru apărarea, într-o manieră pașnică, desigur, a adevăratelor valori democratice”, este de părere Ion Cristoiu.
Se anunță o Românie fără opoziție?
Scriitorul a fost prezent la podcastul „Hai LIVE” de luni, 9 decembrie, podcast moderat de jurnalistul Robert Turcescu. Întreaga ediție poate fi urmărită integral pe pagina de YouTube „HAI România”.
Ion Cristoiu vorbește pe mai departe despre formarea guvernului și despre cum, sub pretextul proeuropenismului, se va forma o coaliție care, în opinia sa, nu este una democratică.
„Dacă aceste partide pro-europene, PSD, PNL, USR și UDMR, formează un guvern, care mai e opoziția? Este important să avem așa ceva într-o democrație. Iar George Simion, liderul AUR, pe locul doi la parlamentare, a întors deja celălalt obraz.
Nu a scos oameni la protest, așa cum a făcut USR să o susțină pe Elena Lasconi. Dacă ieșeau, chemați de Simion, 2.000 – 3.000 de oameni în Piața Victoriei, protestau pașnic, îi aresta cineva? Dar nu, Simion s-a dat de-o parte”, declară scriitorul în cadrul podcastului „Hai LIVE”.
Uite opoziția, nu e opoziția
Publicistul este de părere că, dacă șefii acestor partide care nu vor intra în viitorul guvern nu se vor mobiliza să formeze o coaliție puternică, votul românilor pentru ei ajunge să fie degeaba. „Dacă George Simion nu se trezește, dacă Diana Șoșoacă renunță la fanteziile ei, adio opoziție.
Vin partidele acestea la putere, da? Cineva trebuie să le facă față, să le atenționeze când fac abuz de putere. Momentan, vedem că vor avea mână liberă”, continuă Ion Cristoiu.
Acesta scoate în evidență necesitatea echilibrului pe scena politică românească. Spune că trebuie să existe și putere, dar și opoziție.
„Altfel, vom avea parte o dictatură pro-europeană. Iar acei români care au votat partidele suveranitate ar fi ieșit, practic, degeaba la vot. Iar aceștia nu sunt deloc puțini. Totuși, AUR a ieșit pe locul doi la alegerile parlamentare”, mai spune scriitorul.