În ziua de miercuri, 19 octombrie, a avut loc o nouă ediție a podcastului EVZ Play! De această dată, jurnalistul, scriitorul și analistul politic Ion Cristoiu a vorbit despre războiul din Ucraina și momentul în care una din părți ar putea să depună armele.
Ion Cristoiu, la EVZ Play: Avem parte de un război ciudat. Când va ajunge una din puteri să depună armele? (VIDEO)
Jurnalistul a spus în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube al EVZ Capital că umanitatea se confruntă cu un război ciudat. Potrivit explicației oferite de Ion Cristoiu, este puțin probabil ca una din puteri să depună curând armele.
„În dialogul meu cu Andrei Marga este un moment în care el susține ceea ce și eu susțin, că războiul din Ucraina este icebergul unui război de reașezare a lumii. Și că pacea va veni în momentul în care aceste puteri angajate, nu neapărat Ucraina, vor ajunge la o înțelegere.
Întrebarea este care va fi momentul în care marile puteri vor hotărî că este momentul să se facă pace. Și aici enumerez momentele din celelalte războaie.
Primul război mondial s-a încheiat când a depus armele Germania, al Doilea Război Mondial s-a încheiat când au ajuns aliații și rușii la Berlin, al treilea Război Mondial (Războiul Rece) s-a încheiat când s-a destrămat URSS. Deci de fiecare dată a depus armele una din părți.
Acum avem parte de un război ciudat. Când va ajunge una dintre puteri să depună armele? De aceea este un război îngrozitor, că una din puteri e SUA și e greu de crezut că va depune armele, la fel și în cazul Occidentului.
Rusia, nu văd deocamdată să o facă și nici Ucraina, că abia acum a început să simtă războiul, până acum la Lvov ei se duceau la discotecă”, a declarat Ion Cristoiu în cadrul podcastului EVZ Play.
Sunt niște interese uriașe
De asemenea, jurnalistul a subliniat că „în întreținerea acestui război sunt sute de multinaționale”, iar „profiturile sunt uriașe”.
„În întreținerea acestui război cred că sunt sute de multinaționale, profiturile sunt uriașe. România transportă cereale pe teritoriul nostru, cu riscuri uriașe și cu concurență pentru ai noștri. Acele cereale nu sunt ale Ucrainei, sunt ale multinaționalelor care au pământuri în Ucraina, puțini știu că trei sferturi din pământul arabil ucrainean este al multinaționalelor. Deci, sunt niște interese uriașe”, a mai spus Ion Cristoiu.