Fondul de investiţii Reconstruction Capital II, controlat de omul de afaceri Ion Florescu, a anunţat că vrea să îşi majoreze participaţia în Policolor la 55,36% pentru a avea control asupra procesului de exit din acest activ şi intenţionează să investească doar în imobiliare din România.
În acest sens, investitorul a semnat o înţelegere pentru achiziţia a 22% din Reconstruction Capital pentru 1,6 mil. euro şi a 10% din The Romanian Investment Fund Limited (RIF) pentru 1,7 mil. euro. RIF deţine în prezent 60% din Policolor, în timp ce Reconstruction Capital deţine 69,2% din RIF. În urma acestei tranzacţii, Reconstruction Capital II va ajunge la o cotă de participaţie, directă şi indirectă, de 55,36% în producătorul de vopsele Policolor. Cele 3,35 mil. euro necesare achiziţiei provin din surplusul de cash al fondului. Valoarea activelor nete deţinute de Reconstruction Capital era de 15,1 mil. dolari, iar a RIF de 27,4 mil. dolari, în data de 30 noiembrie 2017.
„Reconstruction Capital II intenţionează să propună acţionarilor săi ca obiectivul de investiţii al companiei să fie amendat astfel încât să fie permise noi investiţii, dar doar în active localizate în România şi concentrate cu precădere pe active imobiliare“, se arată în anunţul fondului de investiţii.
Consiliul de administraţie al Reconstruction Capital II propune acţionarilor şi prelungirea duratei de viaţă a fondului până în 2023.
Omul de afaceri Ion Florescu a trecut în ultima perioadă printr-o serie de „exituri“. Firma sa, Reconstruction Capital II, şi-a vândut în 2016 participaţia de 25,4% din Albalact francezilor de la Lactalis pentru circa 16,7 mil. euro. Anul trecut, Florescu a mai câştigat circa 13 mil. euro din vânzarea companiei de recuperare creanţe Top Factoring către Intrum Justitia AB. Fondul Reconstruction Capital II mai deţine şi 63% din complexul hotelier Zenith din Mamaia.
Imobiliare în loc de fabrică
Producătorul de lacuri şi vopsele Policolor a anunţat anul trecut că terenul de 13,9 hectare pe care se află fabrica din zona Theodor Pallady a Bucureştiului a fost vândut cu un preț de 22 mil. euro și că a încasat banii pe jumătate din lot, restul urmând a fi plătiți în 2019, potrivit raportului financiar al Reconstruction Capital II.
„În luna mai (2017 n.red.), Policolor a semnat un precontract de vânzare a terenului pe care este localizată fabrica în favoarea unui dezvoltator imobiliar român pentru 22 mil. euro, din care 11,4 mil. euro au fost încasați până la sfârșitul lunii iunie, când Policolor a livrat aproximativ jumătate din teren cumpărătorului, rămânând cu 0,7 mil. euro cu titlu de avans pentru restul lotului, care se va vinde în 2019, când restul de 9,9 mil. euro ar trebui încasați“, se precizează în raportul financiar al companiei.
Revista Capital a scris în exclusivitate că terenul a fost cumpărat de omul de afaceri Raul Ciurtin, alături de Alina Codruţa Dobra şi Călin Gabriel Dobra și că investitorii intenționează să dezvolte aici un proiect imobiliar comercial. Capital estima atunci tranzacția la circa 19 mil. euro, pe baza unei oferte anterioare primite de acționarii fabricii, însă prețul s-a dovedit a fi superior.
Contractul de vânzare a fost semnat în 30 iunie 2017 în favoarea unei firme deţinute indirect şi în cote egale de familia Ciurtin, pe de o parte, şi Alina Codruţa Dobra (46 de ani) şi Călin Gabriel Dobra (48 de ani), de cealaltă parte, potrivit datelor înscrie în Cartea Funciară şi în Monitorul Oficial.
Raul Ciurtin, alături de soţia sa Lorena Beatrice, au obţinut anul trecut circa 31 mil. euro din vânzarea pachetului de 44,9% deţinut la Albalact, firmă fondată de familia sa. Averea familiei Ciurtin este evaluată în ultima ediţie a Top 300 Capital Cei Mai Bogaţi Români la 45-47 mil. euro.
Fabrica se mută
Strategia Policolor prevede ca banii încasaţi din vânzarea terenului să fie utilizaţi pentru construcţia unei noi fabrici ce urmează să fie amplasată în spatele magazinului Dedeman Valea Cascadelor din cartierul Militari. În acest sens, în ianuarie 2015, producătorul a cumpărat un teren de 2,5 hectare ce a aparţinut companiei Chimester şi a demarat procesul de autorizare premergător construcţiei. Reprezentanţii Policolor au estimat costul de construcţie, incluzând terenul, la 6,4 mil. euro.
Pe lângă linia de producţie de vopsele şi lacuri pentru industria auto, cu o capacitate de 4.000 de tone pe an, care urmează să fie mutată din Pallady în Militari, Policolor intenţionează să pună în funcţiune şi o linie secundară pentru producţia de vopsele pe bază de apă cu o capacitate de 5.000 de tone/an/schimb de producţie. Inaugurarea noii facilităţi a fost reprogramată pentru anul 2018.