Prof. univ. dr. Ion Gâlea, fost ambasador al României în Bulgaria, a fost ales recent candidatul României pentru funcția de judecător la Tribunalul Uniunii Europene.

Funcție importantă la nivel european

Decizia importantă a fost luată de Comisia de selecție, ce s-a întrunit în perioada 8 – 9 iunie 2021, în conformitate cu prevederile art. 5, alin. (2) – (4) din procedura pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la Tribunalul Uniunii Europene, aprobată de Guvernul României, prin Memorandum, la data de 7 aprilie 2021, scrie justnews.ro.

Cine se mai afla pe listă

Pe lista scurtă întocmită de comisie se mai numără două persoane, Diana Magdalena Bulancea ( propunerea de rezervă nr.1) și Răzvan Horațiu Radu ( propunerea de rezervă nr.2). Aceste propuneri, însoțite de dosarele de candidatură, vor fi comunicate Guvernului, spre aprobare.

Ce criterii au fost luate în seamă

Criteriile în funcţie de care s-a realizat evaluarea candidaţilor au fost:

a) calificarea juridică a candidatului şi cunoaşterea dreptului şi instituţiilor UE;
b) experienţa profesională;
c) capacitatea de a exercita funcţii judiciare;
d) competenţele lingvistice;
e) capacitatea de a lucra într-un mediu multicultural, care reflectă diferite sisteme juridice;
f) lipsa oricărei îndoieli cu privire la independenţa, imparţialitatea, probitatea și integritatea candidatului.

Cine este Ion Gâlea

Ion Gâlea este cadru didactic la Universitatea din București, Facultatea de Drept, la disciplinele: drept internațional public, organizații și relații internaționale, drept diplomatic și consular, dreptul tratatelor, instituții fundamentale ale dreptului internațional public, jurisdicții internaționale și a fost membru și șef al delegațiilor române în negocierea unor tratate, precum delimitări maritime și regimul frontierei, promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, cooperare politică, securitate, membru al echipei României în procedura orală în fața Curții Internaționale de Justiție, în avizul consultativ ”Conformitatea cu dreptul internațional a declarației unilaterale de independență privind Kosovo” (2009), etc.

CV-ul acestuia poate fi vizualizat aici.

Termen limită de transmitere a candidaturii este 30 iunie

Ministerul Justiției a propus, printr-un Memorandum înaintat Executivului în ședința din 7 aprilie, un calendar indicativ pentru derularea activităților aferente procedurii de selecție, în care 30 iunie a fost stabilit drept termen-limită pentru transmiterea propunerii României pentru funcția de judecător la Tribunal către Secretariatul General al Consiliului UE.

Ce este Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) este una dintre cele șapte instituții ale UE. Ea reunește două instanțe, Curtea de Justiție propriu-zisă și Tribunalul (TUE), și are ca responsabilitate jurisdicția Uniunii Europene. Prin Decizia (UE) nr. 2021/323 din 19 februarie 2021 a Conferinței Reprezentanților Guvernelor Statelor Membre, Octavia SPINEANU – MATEI a fost numită judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru perioada cuprinsă între 7 octombrie 2021 și 6 octombrie 2027. În aceste condiții, poziția ocupată în prezent de către judecătorul Octavia Spineanu-Matei la Tribunalul Uniunii Europene (mandatul acoperind perioada 19 septembrie 2016 – 31 august 2022) va deveni vacantă începând cu data de 7 octombrie 2021.