Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a ajuns la vârsta de 94 de ani și a folosit ocazia pentru a reflecta asupra importanței vârstei în politică. Într-un podcast al fostului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, Iliescu a abordat subiectul cu sinceritate și umor.

Fostul președinte Ion Iliescu a împlinit 94 de ani:  „Pentru vârstă, trebuie să nu faci excese”

Întrebat despre relevanța vârstei în politica contemporană, Iliescu a subliniat că aceasta oferă o măsură a granițelor subtile dintre curaj și tupeu, între prostie și altruism, între merite și experiență.

„Nu cred că a trăi viața în acord cu niște standarde comune e o soluție: astăzi profesionalizarea începe mai devreme, joburile sunt mai copleșitoare, familiile apar mai târziu. Dar vârstele sunt importante: ale maturității, afectivității, așteptărilor”, a adăugat el.

Iliescu a vorbit și despre provocările întâmpinate de partidele politice și instituțiile publice în fața schimbărilor din societate.

„În politică, vârstele bat vârsta: partidele ating forme de uzură, trebuie să satisfacă noi așteptări fără a se dezice de sine și de identitatea lor ideologică, instituțiile riscă să ajungă forme fără fond. Pentru vârstă, trebuie să nu faci excese. Pentru vârste, ai nevoie de progrese. E o matematică simplă a vieții”, a declarat fostul președinte.

Ion Iliescu, despre importanța culturii în societate

De asemenea, Ion Iliescu este critic față de confiscarea intelectualilor de grupuri de interese. El a subliniat importanța lumii culturale în construcția societății românești, considerând-o un bazin fundamental.

Oamenii de cultură au fost creatori de idei și au avut o vocație culturală în înțelegerea identității și evoluției societății românești, a mai spus fostul președinte. Iliescu a subliniat că aceștia au înțeles înaintea multora că solidaritatea socială este rezultatul unei mentalități culturale, nu al unui exercițiu politic.

„Politicienii au o pasiune pentru consens, cel puțin în teorie. Acordul dintre oameni e condiționat de o evaluare culturală a realității. Relația mea cu lumea culturală a fost naturală: prin firea mea, depind de cultură: lectura a fost dintotdeauna o adicție pentru mine, lumea sportului nu mi-a fost străină, muzica clasică a ultimelor decenii mi-a făcut melancoliile să răsune altfel”, a mai spus acesta.

Apreciază meme-urile despre el, dacă sunt inteligente

Cu umor și autoironie, Ion Iliescu a menționat meme-urile de pe internet legate de vârsta sa înaintată. El a recunoscut că le apreciază, dacă sunt inteligente.

„Ca o paranteză, știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima sau că am fost văzut la bancă, pentru un credit pe 30 de ani, etc. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor, adică sunt inteligente”, a spus el.

Fostul președinte a încheiat spunând că „lumea nu începe cu noi și cu siguranță nici nu se termină cu noi”, iar acest lucru e valabil pentru orice muritor.