Ion Iliescu a declarat, în aprilie, pentru ziarul german Der Spiegel, că a aprobat "în principiu", în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba despre vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.
Ulterior, fostul preşedinte Ion Iliescu a scris pe blog că e ”neplăcut suprins” de modul în care au fost reflectate afirmaţiile sale pentru ”Der Spiegel”, susţinând că nu a confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA în România, închisoare unde s-ar fi aplicat tehnici precum tortura.
Iliescu a mai susţinut că, dacă ar fi ştiut ”ce destinaţie are facilitatea solicitată de partea americană” ar fi luat, ”cu siguranţă”, o altă decizie, scrie România Liberă.
În acest dosar au fost audiate mai multe persoane, printre care şi Ioan Talpeş, fost şef al Departamentului prezidenţial pentru Securitatea Naţională. Existenţa unor închisori secrete ale CIA în România nu a fost recunoscută oficial de autorităţile de la noi. Senatul american a publicat, însă, un raport care arăta că în cinci state, printre care şi România, au existat centre de detenţie în care suspecţii de terorism au fost ţinuţi începând cu anul 2003.
În 25 septembrie, o delegaţie a Comisiei LIBE a Parlamentului European a venit la Bucureşti, unde a discutat cu membrii Comisiei senatoriale de Apărare. Delegaţia a solicitat sprijinul Comisiei în demersul Parlamentului European, de a cere Senatului SUA publicarea informaţiilor secretizate despre presupusele închisori CIA.
Luni, preşedintele Comisiei de Apărare a Senatului a cerut conducerii Senatului înfiinţarea unei noi comisii de anchetă privind presupusele închisori CIA, ca urmare a discuţiilor pe care le-a avut cu delegaţia LIBE a PE şi având în vedere raportul Senatului SUA.
Un raport publicat de Senatul american a arătat că CIA a avut închisori pe teritoriul a cinci state, între care: România, Polonia, Lituania, Thailanda. Agenţia Centrală de Informaţii din SUA ar fi semnat, în anul 2002, un acord cu o instituţie decizională de rang înalt din România (neidentificată în versiunea publică a documentului) pentru găzduirea unei închisori secrete a CIA. Fondurile oferite pentru construcţia centrului de detenţie au fost de ordinul milioanelor de dolari. Centrul de detenţie ar fi fost închis în România în 2006, la cererea autorităţilor române.
Numele de cod al închisorii din România era "black". "În anul 2002, CIA a ajuns la un acord cu … din ţara … pentru a găzdui un centru de detenţie. Sediul central al CIA a invitat biroul CIA din ţara … să identifice modalităţi de susţinere a … în ţara … (…) Primii deţinuţi CIA au început să fie transferaţi la Centrul de detenţie NEGRU în toamna anului 2003", se arăta în raportul Senatului, citat de ziarul The Washington Post, citat de România Liberă.