Ion Iliescu a lansat recent un avertisment despre Inteligența Artificială (AI). El apreciază această tehnologie, din punctul de vedere al unui inginer, dar afirmă că îi va lipsi întotdeauna componenta afectivă. Astfel, acest lucru o face vulnerabilă, spune fostul președinte al României.
Ion Iliescu spune că tehnologia nu poate suplini talentul şi raţiunea umană
De asemenea, el spune că, din punctul de vedere al unui om politic, a văzut multă inteligenţă artificială la viaţa sa.
„S-ar putea ca inteligenţa artificială de acum să fie peste inteligenţa naturală a unor indivizi”, a declarat Iliescu, într-un podcast.
Fostul președinte a fost întrebat ce crede despre Inteligenţa Artificială. În primul rând, el a subliniat că tehnologia „nu poate suplini talentul şi raţiunea umană, care sunt înzestrări naturale”.
„Tehnologia nu poate suplini talentul şi raţiunea umană, care sunt înzestrări naturale. Tocmai de aceea, unealta aceasta numită „inteligenţă artificială” îşi va îndeplini funcţia numai în termenii a ceea ce e contractual, deci artificial: în comunităţi de lucru, în întreprinderi, în forme de asociere umană, al căror scop este o muncă productivă şi un randament consistent”, a mai spus Iliescu.
Iliescu susține și că a văzut „multă inteligenţă artificială” la viața lui. Mai mult, el a glumit și a spus că „inteligenţa artificială de acum” ar putea „să fie peste inteligenţa naturală a unor indivizi foarte artificial construiţi”.
„Dacă mă întrebi ca om politic, eu am văzut multă inteligenţă artificială la viaţa mea, dar nu vreau să intru în detalii. S-ar putea ca inteligenţa artificială de acum să fie peste inteligenţa naturală a unor indivizi foarte artificial construiţi de diferite grupări de interese pentru putere”, a completat fostul președinte.
Oricât ar evolua tehnologia, inteligenţa socială nu se construieşte doar prin algoritmi
Iliescu a subliniat apoi că „inteligenţa socială nu se construieşte doar prin algoritmi”, oricât ar evolua tehnologia. Potrivit fostului președinte, același lucru poate fi spus și despre empatie și solidaritate.
„Oricât ar evolua tehnologia, inteligenţa socială nu se construieşte doar prin algoritmi; nici empatia, nici solidaritatea”, a subliniat el.
El spune și că „un tip cu adevărat de stânga nu se teme de inteligenţa artificială”. În schimb, spune fostul președinte, va „profita de ea ca să arate cât de importate sunt lucrurile care ne fac atât de umani, precum inteligenţa socială, sentimentele noastre, nervii noştri, în definitiv”.
Iliescu a oferit apoi o diferență între inteligența artificială și om. Potrivit fostului președinte, AI gândeşte probabilităţi, în timp ce omul „gândeşte posibilităţi şi le dă carne şi oase”.
„De asta vă spun că un tip cu adevărat de stânga nu se teme de inteligenţa artificială. Ci va profita de ea ca să arate cât de importate sunt lucrurile care ne fac atât de umani, precum inteligenţa socială, sentimentele noastre, nervii noştri, în definitiv. Omul gândeşte posibilităţi, şi le dă carne şi oase; A.I. gândeşte probabilităţi, poate mai repede şi nu neapărat mai bine decât fiinţa umană. Dar e un calcul care îi va scăpa tot timpul acestei inteligenţe artificiale, cel afectiv”, a mai spus Iliescu.
El a fost întrebat și ce crede despre ChatGPT. Astfel, fostul președinte a spus că preferă un interlocutor uman, în contextul în care AI-ul „nu prea are simţul umorului”.
„Trebuie să îţi spun, ca să ne amuzăm, persoane din apropierea mea l-au întrebat ce crede că aş putea opina despre el. Iar răspunsul lui (a fost că dată fiind orientarea mea către tehnologie, e destul de sigur că l-aş putea plăcea. Prin urmare, mi-a câştigat încrederea. Prefer însă un interlocutor uman, bag de seamă că inteligenţa aceasta artificială nu prea are simţul umorului”, a conchis Iliescu.