Un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) urmează să se pronunțe asupra contestației depusă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus. Aceasta vizează legalitatea rechizitoriului în cazul Revoluției. Decizia a fost luată după ce cei doi judecători din completul inițial au avut opinii divergente.
În data de 25 octombrie 2023, Curtea de Apel București a constatat legalitatea sesizării instanței cu privire la rechizitoriul nr. 11/P/2014 din 29 iulie 2022. Acesta a fost emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare.
Ion Iliescu, vizat de rechizitoriul analizat de judecători
Acest rechizitoriu îl viza pe Iliescu Ion, fost președinte al României. Pe listă se mai află și Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României. Este vizat și generalul (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviației Militare. În speță, este vorba de săvârșirea infracțiunilor contra umanității.
Acuzații au contestat soluția la Înalta Curte de Casație și Justiție conform prevederilor articolului 53, alineatul (1), litera b) din Regulamentul de organizare și funcționare a ÎCCJ.
S-a hotărât definitiv repunerea cauzei pe rol
La data de 8 martie 2024, completul ÎCCJ responsabil de caz a rămas să se pronunțe asupra contestației formulate de cei trei inculpați. Au avut loc trei amânări, motivate de necesitatea unui timp suplimentar pentru deliberare. Ulterior, miercuri, în ședința camerei de consiliu, s-a hotărât definitiv „repunerea cauzei pe rol în vederea judecării acesteia într-un complet de divergență”.
Ce spun prevederile din Codul Penal? Articolului 354, alineatul (5) explică ce se petrece în cazul în care în cadrul completului de judecată nu se poate ajunge la o majoritate sau la unanimitate. În acestă situație, procesul este reluat într-un complet de divergență.
Acuzațiile aduse fostului președinte
Fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus au fost trimiși în judecată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul Revoluției. Asupra lui Ion Iliescu și a celorlalți doi planează acuzația de crime împotriva umanității.
Ion Iliescu este acuzat că, în perioada 22-30 decembrie 1989, a coordonat o operațiune sistematică de inducere în eroare a opiniei publice. Acesta ar fi avut ca țintă cadrele militare cu funcții de conducere din Ministerul Apărării Naționale. Potrivit procurorilor, aceste acțiuni au avut drept consecință generarea și amplificarea unei psihoze generalizate de terorism.
Ea a dus la numeroase incidente de violență fratricidă. În această perioadă, au fost înregistrate 857 decese. Un număr de 2382 de persoane au fost rănite. Alte 585 de persoane au fost supuse privării grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internațional. În plus, au existat și 409 cazuri de suferințe extreme.