Nicolae Ceaușescu s-a distanțat de Ion Iliescu în anii 1970
Ion Iliescu și-ar fi plănuit distanțarea de Ceaușescu. Aceasta este concluzia trasă de istoricul Lavinia Betea în cartea sa de interviuri.
În acest volum, Ștefan Andrei, fostul ministru de Externe în perioada comunistă, analizează pe larg dinamica dintre Ion Iliescu și Nicolae Ceaușescu, cu accent pe evoluția ei de-a lungul timpului.
Ștefan Andrei își amintește că, în anii 1970, Ion Iliescu ocupa funcția de președinte al Consiliului Județean Iași. El l-a scos din sărite pe dictator, care primise numeroase plângeri despre lipsa de case și apartamente. Ceaușescu l-ar fi certat în acel moment pe Iliescu. În opinia dictatorului, Iliescu oferea prea multă atenție teatrelor și universităților, și prea puțină domeniilor construcțiilor și imobiliarelor.
Betea amintește faptul că printre prioritățile lui Iliescu a fost întotdeauna și aceea de a fi popular în rândul intelectualității. În acest scop, fostul președinte păstra mereu pe birou teancuri de ziare străine, mai ales franțuzești.
Deși nu le citea, voia să dea impresia că se păstrează la curent cu presa internațională. Istoricul susține și că Iliescu a știut să își construiască întotdeauna o platformă și o imagine specifică.
Popularitatea lui Iliescu îl supăra pe Ceaușescu
În ciuda faptului că a intrat pentru o vreme în dizgrația lui Ceaușescu, Iliescu a reușit să revină în prima linie a politicii românești la Revoluția din 1989, când a și preluat puterea.
„Nu îi convenea (n.r. – lui Nicolae Ceaușescu) nici faptul că Iliescu se străduiește să fie foarte popular, să dobândească popularitate mai ales în rândul liderilor de opinie care erau intelectualii.
Cei care l-au cunoscut pe Ion Iliescu la Iași povesteau cum pe masa lui tronau teancuri de ziare internaționale. Nu că ar fi adunat înțelepciune de acolo, dar dădea bine să arate că el citește presa franceză.
Să arate că frecventează teatrele. Imediat ce se încheia ora de lucru se plimba prin piețe, într-un anturaj format din intelectuali. Ceaușescu înțelegea că toate aceste lucruri îi creează o anumită platformă lui Ion Iliescu”, a declarat istoricul Lavinia Betea pentru DC News.
Iată ce spune ea despre concepția fostului președinte cu privire la problema imobiliară.
„Ceaușescu a rămas la comparația pe care oamenii s-au străduit să o uite, anume cum s-a trăit în perioada interbelică la țară. El avea în memorie habitatul lui din Scornicești (…)
În mintea lui un apartament de bloc trebuia să fie un lux de care să fie mulțumiți și urmașii, ori deja aceștia nu mai erau mulțumiți”, a afirmat Lavinia Betea.