Ion Iliescu nu s-a mai ascuns printre cuvinte! Este un verdict pe care România îl aştepta de ani de zile. E singura soluţie pentru a putea avansa, consideră fostul preşedinte al ţării.
Ion Iliescu a dat verdictul pentru România. De ce are nevoie ţara noastră pentru a evolua?
Fostul preşedinte al României Ion Iliescu s-a retras de ceva vreme din spaţiul public. Iată însă că fostul ministru al Culturii Ionuț Vulpescu l-a convins să acorde un interviu amplu în cadrul podcastului său „Avangarda”.
Acolo, fostul lider de la Cotroceni a abordat mai multe subiecte, legate de scena politică din România şi de modul în care evoluează ţara noastră. A vorbit şi despre cariera sa politică, dar şi despre viaţa personală.
O problemă cu greutate pentru România, comentată de Iliescu, a fost şi cea a viitorului proiect de ţară la care trebuie să se angajeze liderii noştri.
Ion Iliescu a reamintit că el a putut face un astfel de proiect. L-a gândit, implementat şi finalizat cu succes.
Fostul preşedinte face referire la Consensul de la Snagov din 1995, când a adus la aceeaşi masă toţi actorii politici din România.
Iliescu i-a criticat pe liderii României din perioada mai recentă. Ei tratează mari momente şi oportunităţi pentru România doar din punctul de vedere al imaginii. Se raportează la UE sau NATO doar ca la nişte agenţi de PR, afirmă fostul preşedinte.
„România nu a fost vitregită de proiecte de țară. Eu am gândit unul, care a fost implementat și finalizat, reușind ceea ce în ultimii ani nu s-a mai putut: depășirea concurenței politice, a vanităților individuale, a orgoliilor de partid și a personalităților fiecăruia.
Prin Consensul de la Snagov din 1995, am adus la aceeași masă toți actorii politici, pentru că România avea nevoie de proiecte care să neutralizeze ambițiile locale politice, pentru reușite ale țării la nivel macro.
Nu am vrut ca prin integrarea României în UE sau mai apoi în NATO să aducem doar un capital de vizibilitate țării noastre: poate asta este marea greșeală a unor stratageme politice de astăzi, care se raportează la aceste alianțe de putere ca la agenți de PR.
Pentru unii, europenitatea României „dă bine”, pentru alții, sprijinul americanilor e cartea de vizită către occidentalizare și progresism. Dar primul pas pentru ca un proiect de țară să reziste este să nu vânăm mișcări de vizibilitate, ci idei pentru sustenabilitate”, a indicat Ion Iliescu.
De ce le este ruşine politicienilor să ceară ajutorul experţilor când este cu adevărat nevoie?
Un proiect de ţară trebuie obligatoriu să includă şi ajutor din partea specialiştilor şi experţilor. Asta este o altă problemă cu care actuala clasă politică se confruntă, consideră Iliescu.
Fostul preşedinte subliniază că nu este nicio ruşine ca un politician să se apeleze la experţi, în cazuri de nevoie.
Ion Iliescu l-a criticat şi pe cel care i-a luat locul în 2004, Traian Băsescu. Iliescu spune că pusese pe roate proiectul „România, Orizont 2024”. Din păcate, succesorul său avea un orizont mult mai limitat, care „bătea mult mai aproape”.
„Consensul de la Snagov, așa cum va rămâne el în istorie, că place unora sau nu, a fost urmat de un element firesc: cooptarea personalităților din fiecare domeniu de rezistență pentru conceperea strategiei de integrare a României în UE.
Am încredințat proiectul unor experți, adică unor poli de cunoaștere, cu experiență, cu viziune, necontaminați de impresii politice. Ceea ce a fost crucial. Academicianul Tudorel Postolache a acceptat sarcina de a coordona comisia și a elabora strategia.
M-aș fi bucurat ca relația noastră să fie un exemplu pentru clasa politică din România, care trebuie să apeleze mai des la experți. Nu este nicio rușine pentru un om politic să apeleze la experți.
Ani mai târziu am mai făcut o Comisie pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare durabilă a României, organizând dezbateri, conferințe, schimburi de idei și experiență. În ultimul meu mandat, am pus pe roate proiectul „România, Orizont 2024”. Din păcate, orizontul succesorului meu bătea mult mai aproape, avea doar faza scurtă…
Ironia sorții face că fix anul acesta ar trebui să vedem roadele acestui proiect necontinuat, din timpuri în care sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă nu erau o constantă a acțiunilor României”, a mai indicat Ion Iliescu.
Timpul a trecut neiertător peste România
În final, fostul preşedinte al României a venit şi cu o lecţie privind toate aceste uniuni şi alianţe din care România face şi ea parte.
Acestea nu vor progresa decât în măsura în care fiecare partener progresează, indică Iliescu. Iar modernizarea nu se va face decât cu ajutorul unor proiecte de ţară, care să fie dezvoltate şi apoi respectate cu sfinţenie.
Este nevoie ca România să crească în continuare. Doar aşa şi Uniunea Europeană va putea creşte, la rândul ei, a mai spus Ion Iliescu în cadrul podcastului „Avangarda”, realizat de Ionuț Vulpescu.
„Faptul că ori de câte ori România traversează experiențe limite activăm mecanisme europene de salvare, faptul că UE ne oferă resursele necesare pentru a depăși decalaje, inegalități, nu doar de ordin economic, dar și sociale, arată că europenizarea noastră politică e în creștere, că suntem un partener viabil pentru UE, dar că încă e nevoie să creștem și noi, pentru ca UE să crească.
Toate aceste alianțe progresează în măsura în care fiecare partener progresează. Aceasta e marea lecție a uniunilor. Proiectele de țară sunt un motor al acestor modernizări.
După „România, Orizont 2024”, timpul a trecut neiertător, România a rămas, în unele părți ale ei, neschimbată”, a mai spus fostul preşedinte al României.