Au ieșit la iveală noi informații despre rolul lui Ion Iliescu în timpul Revoluției din 1989. O telegramă trimisă de centrala CIA din Europa în 8 aprilie 1986 prezintă modalitățile prin care liderul URSS din acel moment, Mihail Gorbaciov, submina puterea lui Nicolae Ceaușescu.
Rolul lui Ion Iliescu în timpul Revoluției. Telegrama a fost trimisă de centrala CIA din Europa cu 3 ani înainte de decembrie 1989. Aceasta prezintă încercările Moscovei de a găsi un înlocuitor pentru Nicolae Ceaușescu.
Totodată, prezintă și modalitățile prin care URSS încerca să influențeze situația economică din România.
Care a fost rolul lui Ion Iliescu în timpul Revoluției
Telegrama trimisă de centrala CIA din Europa în aprilie 1986 este intitulată „România – zvonuri despre ingerințele lui Gorbaciov”. Documentul a fost desecretizat de autoritățile din SUA.
„În România, speculațiile că Gorbaciov se amestecă pentru a influența succesiunea lui Ceaușescu s-au înmulțit de la începutul anului. În esență, zvonurile spun că Gorbaciov încearcă să acorde susținere unor oficiali – cum ar fi fostul ministru al apărării, Constantin Olteanu și Ion Iliescu, odinioară un popular lider al tineretului căzut acum în dizgrație – despre care se crede că ar putea urma la putere după o conducere slabă post-Ceaușescu”, este scris în document.
Totodată, telegrama insistă asupra „factorilor care ar putea motiva asemenea speculații în România”.
„Zvonurile ar putea indica faptul că unii români încep să se gândească la faptul că Gorbaciov ar putea fi singura lor speranță de a pune capăt regimului tot mai rigid al lui Ceaușescu și de a bloca o succesiune dinastică la puterea mult detestatului clan Ceaușescu”, arată textul.
Analiza prezenta că în spatele zvonurilor ar putea exista alte motivații
Analiza prezenta și că în spatele zvonurilor ar putea exista alte motivații. A fost luată în considerare și posibilitatea ca sursa să fie chiar regimul Ceaușescu. Scopul ar fi putut fi discreditarea rivalilor sau obținerea de sprijin financiar din partea SUA. Totuși, analizează subliniază că prima ipoteză este mai credibilă.
Documentul CIA analizează apoi faptul că unii din România își puneau speranța în Gorbaciov pentru alungarea de la puterea lui Nicolae Ceaușescu.
„Ar putea să determine un amestec direct din partea sovieticilor. Zvonurile ar putea, desigur, să reflecte un efort serios din partea Kremlinului, fie de a da o anumită direcție evenimentelor din România sau, cel puțin, de a face un gest de a arăta susținere unor forțe pro-sovietice sănătoase. Dar, în lipsa unor semne privind noi tensiuni între români și sovietici și a lipsei de dovezi de la sovietici sau de la alte țări comuniste privind amestecul lui Gorbaciov, această explicație pare fără o solidă susținere”, arată documentul.
Documentul analizează apoi linia adoptată de regimul de la București în anii 80. Este vorba despre speranța de a obține petrol mai ieftin și de a se arăta cooperantă cu URSS.
CIA a analizat situația tensionată dintre România și URSS
Situația tensionată dintre România și URSS a fost analizată în alte telegrame CIA. Potrivit acestora, Uniunea Sovietică ar fi pedepsit România pentru refuzul de a se integra în spațiul economic sovietic, renunțând la suveranitate și de a-și lăsa economia înghițită de centralizarea de la Moscova.
Pedeapsa s-a manifestat, potrivit CIA, în refuzul Moscovei de exporta petrol și alte resurse, urmat de o relaxare costisitoare. Documentele amintesc că România era singura din Est care plătea prețul pieței pentru petrolul cumpărat de la URSS, în timp ce celelalte țări din blocul din Est aveau un regim preferențial.