Lovitură pentru Ion Iliescu. Acuzații grave împotriva liderilor postrevoluționari

Lovitură pentru Ion Iliescu. Procurorii din cadrul Secției Parchetelor Militare au dispus trimiterea în judecată a unor figuri importante ale regimului post-revoluționar din 1989, acuzați de comiterea unor infracțiuni deosebit de grave împotriva umanității.

Printre cei inculpați se numără fosti lideri politici și oficiali de rang înalt din Guvernul provizoriu, dar și foști membri ai serviciilor de informații și ai armatei, acuzați de implicare directă în evenimentele care au marcat tranziția către democrație.

Printre numele cele mai importante se află:

  • Ion Iliescu, fost președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte al României
  • Petre Roman, fost prim-ministru
  • Gelu Voican Voiculescu, vicepremier în Guvernul provizoriu
  • și Virgil Măgureanu, director al Serviciului Român de Informații la vremea respectivă

Aceștia sunt acuzați de comiterea unor acte care au dus la moartea și vătămarea unor cetățeni români, fiind implicați în represiuni brutale și în acțiuni care au încălcat drepturile fundamentale ale omului.

Ion Iliescu
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Lovitură pentru Ion Iliescu. Implicarea altor suspecți cu funcții înalte

Alături de aceștia, mai sunt trimiși în judecată și alți suspecți cu funcții înalte, cum ar fi Adrian Sârbu, consilier al prim-ministrului, Miron Cozma, lider sindical, și ofițeri din cadrul Ministerului de Interne și al Armatei României, acuzați de implicare directă în reprimarea violentă a manifestanților și în torturarea acestora.

Aceste acuzații se referă la infracțiuni de o gravitate extremă, prevăzute de Codul Penal, care stabilesc pedepse severe pentru cei care comit abuzuri împotriva umanității, implicând victime din rândul cetățenilor români, dar și din rândul celor care luptau pentru drepturile lor.

Cazul atrage atenția întregii societăți

Procurorii au identificat mai mult de 10.000 de victime în urma acestor acțiuni și investighează circumstanțele care au dus la producerea acestora, într-o perioadă în care România se afla într-o tranziție politică dificilă și tumultuoasă.

De asemenea, cazul subliniază importanța continuării anchetelor și a proceselor judiciare, chiar și la decenii după producerea faptelor, pentru a asigura dreptatea pentru victimele unui regim opresiv.

Anunțul complet al Ministerului Public

”Procurorul de caz din cadrul Secţiei de parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus trimiterea în  judecată a inculpaţilor:

Iliescu Ion, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României,

Roman Petre, la data faptelor prim-ministru al Guvernului provizoriu al României,

Voiculescu Gelu-Voican, la data faptelor viceprim-ministru al Guvernului provizoriu al României,

Măgureanu Virgil, la data faptelor director al Serviciului Român de Informaţii,

Sârbu Adrian, la data faptelor consilier al prim-ministrului Guvernului provizoriu, toţi sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (1311 subiecţi pasivi secundari ), lit. j) (1211 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal.

Cozma Miron, la data faptelor lider de sindicat, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. f) (doi subiecţi pasivi secundari), lit. g) (800 subiecţi pasivi secundari), lit. j) (715 subiecţi pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal.

gl. (r) Dobrinoiu Vasile, la data faptelor comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, sub aspectul săvârşirii de  infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev de art. 439 alin. 1 lit. f (1 subiect pasiv secundar), lit. g (417 subiecţi pasivi secundari ), lit. j (417 subiecţi pasivi secundari 7) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal.

col. (r) Peter Petre, la data faptelor comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne, sub aspectul de infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev de art. 439 alin. 1 lit. g (733 subiecţi pasivi secundari), lit. j (733 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal.”, arată Ministerul Public.