Semnal de alarmă pentru România de la directorul general al Transgaz, Ion Sterian. Riscăm să ne faultăm singuri investițiile în domeniul energetic? Ce ar trebui să facă Guvernul României pentru sectorul energetic?
Ion Sterian (Transgaz), avertisment privind domeniul energetic
Şeful Transgaz, Ion Sterian, a lansat un avertisment cu privire la domeniul energetic din România. În prezent, operatorii de transport din domeniul energetic susțin adoptarea unei rate a rentabilităţii diferențiate pentru gaze naturale, față de energie electrică, fără să menționeze alte segmentări.
Totuși, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, crede că operatorii de transport din domeniul energetic, atât de gaze naturale, cât și de energie electrică, ar trebui să beneficieze de o rată reglementată a rentabilității (RRR) diferențiată, mai mare decât cea aferentă distribuitorilor, întrucât nivelul investițiilor este mai mare.
Este vorba despre recunoașterea unei ponderi mai mari a costurilor pentru investiții strategice, care sunt în derulare sau în planul de investiții. Ion Sterian a discutat personal cu conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru recunoașterea a 2,2 miliarde de lei. Până acum, a obținut o creștere la 1,8 miliarde de lei, de la 1,5 miliarde de lei. Negocierile continuă.
„Se discută cu ANRE să avem tarife diferențiate. ANRE a recunoscut 1,8 miliarde din 2,2 miliarde de lei. Nu e corect, dar față de cum venise anterior, cu 1,5 miliarde…
Nu mă interesează că este an electoral, dar, ca să poți să faci investiții, ce este pe Programul Anghel Saligny, pentru că, dacă vorbim de conductele pentru care s-au alocat fonduri, una este să ai conducte îngropate și neracordate, pentru că nu avem bani suficienți să construim extinderile Sistemului Național de Transport al gazelor naturale”, a anunțat el în cadrul unui interviu acordat pentru Gândul.
„Germania și-a tăiat craca singură”
Nivelul RRR este important în relația cu băncile, de unde sunt contractate împrumuturi, dacă proiectele nu sunt susținute de programele de finanțare.
În cadrul acelui interviu, Ion Sterian a amintit cum a fost refuzată finanțarea din Fondul de Modernizare pe unele proiecte ale Transgaz.
„Germania și-a tăiat craca singură că în Fondul de Modernizare nu ne-au aprobat și s-au opus tot timpul, și după ei Suedia și Olanda, că astea fac parte din grupul statelor membre ale Fondului de Modernizare, din membre 10+2, statele de pe flancul estic, statele baltice, Cehia și unde au intrat, dar la începutul anului și Grecia, și Portugalia, și cele cu statut de observator – Germania, Olanda și Suedia – și acestea s-au opus tot timpul.
Acum au văzut, dacă se oprește tranzitul, au văzut că și-au tăiat craca singuri, că dacă oprești tranzitul, Austria este o țară captivă, dependentă de gazul rusesc în proporție de peste 80%, Bavaria, iar, în procent foarte mare. Și nu mai au gaze. Bavaria are o industrie aproape dublă decât Austria, Elveția, cât cele două la un loc”, a explicat el.
Transgaz susține o rată diferențiată în raport cu distribuția
Sterian susține o rată diferențiată în raport cu distribuția, care are costuri mai mici cu investițiile. Vrea să se facă RRR separat pentru că „una e să înlocuiești conductele dintr-un sat sau cartier ca valoare de investiție și alta e să faci un gazoduct de 500 de milioane de euro sau 100 de milioane de euro”.
„Ce avem noi în Planul dezvoltare, de exemplu, deja costă cu aproape 100 de milioane de euro conducta de la Jupa, Caransebeș, Băile Herculane, Orșova, care nu au gaz, o zonă fantastică.
În afară de racordarea populației, partea de metale rare, care trebuie exploatate, ca să creeze premisele dezvoltării siderurgiei, metalurgiei, prelucrarea neferoaselor. Dacă nu ai gaze, nu ai cu ce le topi”, a completat șeful Transgaz.