Preşedintele Federaţiei Române de Tenis, Ion Ţiriac, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că dacă în perioada următoare nu se ia o măsură radicală socială pentru sport şi tineret, România va ajunge de „râsul lumii”, iar mulţi nu îşi vor mai aduce aminte ce a reprezentat ţara noastră în sportul mondial.
Ţiriac a afirmat că instituţiile statului nu sunt împotriva unor măsuri care să ajute sportul, dar a subliniat că acesta e afectat de instabilitatea politică care duce uneori la schimbarea guvernelor după doar trei luni. Sportul românesc este uşor de ajutat prin prioritizarea lui, crede Ion Ţiriac. El a dat ca exemple Qatarul şi Ungaria, state care au investit în sport şi acum au început să obţină rezultate chiar şi la fotbal sau tenis, discipline unde nu aveau tradiţie.
Ion Țiriac susține că sportul ar trebuie să primească 1% din PIB
Sportul ar trebui să primească de la bugetul de stat 1% din Produsul Intern Brut (PIB), pentru că nu poate trăi cu „0,020 şi ceva la sută” cât are în prezent, mai spune omul de afaceri în vârstă de 80 de ani. În opinia sa, degeaba are România olimpici la fizică, chimie şi matematică, dacă nu are „un popor sănătos din toate punctele de vedere”.
Ion Ţiriac a catalogat ca „utopic” faptul că Federaţia Română de Tenis nu primeşte de câţiva ani finanţare de la Ministerul Tineretului şi Sportului, precizând că nu înţelege cum democraţia permite asemenea lucruri. El speră totuşi ca judecătorii să soluţioneze cât mai curând procesele pe care federaţia le are pe rol, iar situaţia să se deblocheze.
Ce ar face Țiriac dacă ar fi premierul României?
Ion Ţiriac: Sportul românesc ar fi foarte uşor de ajutat. Nu avem de inventat nici mingea de tenis, nici aia de fotbal şi apa din bazinul de nataţie. E foarte adevărat că nu avem o bază materială pentru aşa ceva, dar şi baza asta precară pe care o avem nu o folosim ca lumea.
Adică noi folosim nişte bani numai ca să supravieţuim. Iar cu asta nu se poate nici investi, nici termina. Şi atunci ar trebui să faci ceva la sportul de masă în primul rând. După care să spui că după următorii 8 ani eu nu am nicio pretenţie, pot să pierd două cicluri olimpice, dar uite cum cresc.
Şi avem exemple… uite la Doha, Qatar, e adevărat, un emirat cu bani fără sfârşit, dar a făcut din sport prima prioritate. Iar după 15 ani câştigă campionatul Asiei la cluburi, Qatar care nu avea fotbal deloc. Să ne uităm la maghiari, a spus (Viktor) Orban că sportul e prioritatea lui numărul 1, pentru că e sănătate, e şi învăţământ, sunt de toate.
Şi se vede peste tot, la tenis maghiarii nu existau. Iar acum au 3-4 fete în primele 100, dar bune, nu numărul 99 sau 98. Au şi 2-3 băieţi care vin acum şi au juniori fără de sfârşit. Au campionate, au evenimente… şi nu numai la tenis.
Au făcut Campionate Mondiale de înot, fac acum Campionatul Mondial de fete la tenis, adică Fed Cup. Însă trebuie să şi vrea cineva. La sport trebuie să fie cineva… (n.r. – fost sportiv) Şi am încercat, dar, cu tot respectul şi dragostea pentru fetele astea două care nu puteţi să vă închipuiţi ce mi-au făcut mie la Sydney, şi Szabo şi Lipă.
Dar ele au fost prea timide când au fost la minister acolo. Am rugat-o şi pe Szabo… i-am spus: „Mică, aşa cum eşti tu, urcă-te pe masă”. Nu poate să trăiască sportul şi tineretul cu 0,020 şi nu ştiu cât la sută. Nu ai cum. Mai bine ne luăm la revedere de la toată lumea şi vedem ce va fi. Dar speranţa moare ultima şi tot sper că de mâine începând poate vine altcineva care poate ne duce mai departe.