O decizie în acest sens a fost luată și de autoritățile de la Wimbledon, care au interzis participarea jucătorilor de tenis din Rusia şi Belarus la ediția din acest an a prestigiosului turneu.
Ion Țiriac s-a declarat însă revoltat de această decizie. Într-un interviu acordat pentru prosport.ro, fostul mare tenismen susține că sportul poate să aducă oamenii împreună și nimeni nu are dreptul să îi interzică unui tânăr sportiv, fie el din Belarus sau din Rusia să participe la un turneu internațional pentru care s-a pregătit ani la rând.
„Am avut onoarea să-l cunosc personal pe Nelson Mandela şi îmi amintesc când spunea că sportul poate aduce oamenii împreună. Am fost la Jocurile Olimpice de la Sydney în 2000, iar Coreea de Nord a defilat alături de Coreea de Sud. A fost minunat.
”Nimeni nu are dreptul să interzică”
Nimeni nu are dreptul să interzică unui tânăr sportiv, doar pentru că este rus sau belarus, să participe la un turneu internațional”, a declarat Ţiriac, pentru prosport.ro.
Totodată, el s-a întrebat ce vor obține, de fapt, autoritățile de la Wimbledon prin această decizie. Ion Țiriac este de părere că interzicerea sportivilor tineri care doar își fac meseria nu duce altceva decât la ”turnarea benzinei pe foc”.
Fostul tenismen a dat exemplul Spaniei, care acceptă și sportivi ruși, dar și bieloruși, în ciuda războiului care are loc în aceste momente. El a adăugat că dacă s-ar fi ocupat de organizarea turneului de la Wimbledon ar fi inclus o invitație la dublu, în care un ucrainean să poată să joace cu un rus, aceasta fiind soluția cea mai bună.
Soluția găsită de Ion Țiriac
„Ce fac englezii? Ce obţin prin interzicerea tinerilor să-şi facă meseria„? Serveşte doar pentru a turna benzină pe foc. Nu vrem război, este o greşeală. Din fericire, în Spania acceptăm ruşi şi bieloruşi. Dacă aş fi responsabil la Wimbledon aş inventa un „wild card” (invitaţie) la dublu masculin, feminin şi mixt, cu un rus şi un ucrainean împreună”, a mai spus Ion Țiriac.
El a mai precizat că această soluție ar putea demonstra că popoarele pot trăi împreună în mod normal, în ciuda politicilor, care fac diferența.
„Pentru a le arăta oamenilor că popoarele pot trăi împreună în mod normal. Nu este momentul să facem această diferenţă politică pe terenurile de tenis”, a mai spus acesta.