Grupul de firme al lui Ion Țiriac va revitaliza fostul Abator din Timișoara
Goldale Real Estate, parte a conglomeratului de companii al antreprenorului Ion Țiriac, se pregătește să demareze proiectul de revitalizare a fostului Abator din Timișoara. În faza inițială a proiectului, accentul va fi pus pe restaurarea clădirilor istorice.
Abatorul vechi din Timișoara, edificat în perioada 1904-1905 conform proiectelor elaborate de arhitectul Székely László și închis în 1989, împreună cu o suprafață de aproximativ cinci hectare, a fost achiziționat în anul 2005 de către Goldale Real Estate, companie sub controlul magnatului Ion Țiriac.
Precedenții proprietari au primit aprobarea pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) destinat unui complex comercial încă din anul 2000. În 2006, Țiriac Imobiliare a obținut un nou PUZ pentru un centru comercial numit Timișoara Shopping Center. Proiectul, dezvoltat în colaborare cu un birou de arhitectură din Spania și unul din Anglia, a fost complet finalizat, iar în 2008 a fost obținută și autorizația de construcție.
În perioada respectivă, a intervenit criza imobiliară, ceea ce a dus la abandonarea proiectului, iar echipa de la Goldale Real Estate a fost nevoită să revizuiască strategia.
Timp de mai mulți ani, terenul de aproape cinci hectare situat în apropierea Complexului Studențesc a rămas nelocuit. Clădirile vechi din fostul abator au fost lăsate în paragină, însă proprietarii au intervenit de urgență pentru a opri deteriorarea prin măsuri de securizare a monumentului istoric.
A fost inițiat un nou PUZ în 2020
La zece ani distanță, investitorul a inițiat un Concurs de Concept, iar în anul 2020 a demarat un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un proiect imobiliar mixt. Acest proiect este în derulare și în prezent.
Planul include:
- zone de locuințe colective
- spații comerciale
- servicii
- hotel
- birouri
Proiectul constă în mai multe:
- edificii
- blocuri rezidențiale
- parcări subterane cu două niveluri
- restaurarea clădirii considerate monument istoric
- însoțită de amenajarea de spații verzi.
Proiectul este structurat în două faze distincte. Etapa inițială, considerată ca „punctul culminant”, constă în restaurarea celor cinci clădiri monument situate de-a lungul bulevardului Eroilor de la Tisa. Autorizarea de construcție a fost solicitată de către forma de arhitectură Subcontrol pentru această fază a proiectului.
Firma de arhitectură din Timișoara, Subcontrol, a prezentat proiectul în cadrul ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism a Primăriei Timișoara, sub denumirea: „Reabilitare clădiri Ansamblu Monument Abator – intervenții structurale și nestructurale la interior și exterior, extindere, amplasare de reclame pe fațade, amenajare piațetă, parcări și acces, realizare branșamente. Demolare parțială a gardului existent. Organizare de șantier”, în luna iunie a anului 2022.
Lucrările vor începe în următoarea perioadă
Se preconizează extinderea a două dintre clădiri, urmată de amenajarea unui spațiu comercial ce va include magazine, cafenele, restaurante, terase și o piațetă, inclusiv o zonă destinată birourilor.
“Abatorul din Timișoara a avut mai multe documentații în ultimii 30 de ani. PUZ-ul în lucru a început în 2020. Pe el se vor baza etapele 2 și 3, adică ce va fi în spatele complexului. Este un proiect foarte complex.
Este a treia încercare de a construi ceva și de a salva monumentul. Este prima dată în o sută de ani când vom putea intra în interior. Adică nu vor mai fi garduri în jurul ansamblului, ci va fi integrat în oraș. E interesant că de obicei clientul nu începe cu lucrurile costisitoare, ci cu lucruri care aduc bani.
De data asta clientul începe cu lucrul care cheltuie bani, care nu aduce bani înapoi. Dar își crează o ancoră pentru investițiile 2 și 3 din spate”, a spus arhitectul Dudu Radoslav, din echipa de la Subcontrol care s-a ocupat de acest proiect.
Proiectul se află în prezent în faza finală de obținere a avizelor necesare din partea autorităților, iar începerea lucrărilor pentru prima etapă este iminentă.