Inițiativa lui Ion Țiriac vine într-un context în care sectorul privat a rămas principala sursă de sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii sportive, în lipsa unei implicări consistente din partea autorităților locale.
Inițiativa lui Ion Țiriac reprezintă o oportunitate istorică
Potrivit directorului turneului ATP din România, Cosmin Hodor, proiectul reprezintă o oportunitate istorică pentru tenisul românesc, mai ales în contextul în care în trecut nu s-au făcut investiții semnificative, chiar și în perioada de vârf a unor sportivi precum Simona Halep sau Horia Tecău. Odată cu finalizarea complexului sportiv de la Otopeni, organizatorii își propun să ofere facilități moderne și condiții de nivel internațional, esențiale pentru atragerea unor nume importante din circuitul ATP.
„Din păcate, nimeni în România n-a investit în perioada în care i-am avut pe Simona Halep și pe Horia Tecău. Nu s-a întâmplat nimic din zona autorităților locale. Și atunci rămâne tot privatul care poate să facă. Iar în momentul când o să fie gata complexul din Otopeni, o să ne prezentăm altfel. Vom avea facilități așa cum se cere în acest secol”, a declarat Hodor pentru ProSport.
În paralel cu planurile ambițioase de viitor, ediția din acest an a turneului, desfășurată la Centrul Național de Tenis de lângă Arena Națională, s-a încheiat cu succes, în ciuda numeroaselor provocări. Vedete precum Stanislas Wawrinka și Richard Gasquet au fost în prim-planul competiției, iar organizatorii speră ca, în anii următori, să atragă jucători și mai valoroși, odată cu creșterea calității infrastructurii.
„Ne așteptăm să fie terminat în proporție de 70% acel complex. Vom improviza și acolo pentru primul an, dar deja având o capacitate mai mare, alte facilități pentru jucători, cu siguranță pot să aduc jucători mai buni, nume mai bune”, a mai spus Hodor.

Cosmin Hodor estimează că, până anul viitor, complexul din Otopeni va fi finalizat în proporție de 70%
Cosmin Hodor estimează că, până anul viitor, complexul din Otopeni va fi finalizat în proporție de 70%. În ciuda unor eventuale improvizații necesare pentru prima ediție găzduită acolo, capacitatea mai mare și condițiile superioare pentru sportivi ar putea schimba total dinamica turneului și nivelul jucătorilor participanți.
„Am intrat cu o întârziere de zece zile din cauza vremii. Am venit aici pe 2 martie și pe 24 martie a fost gata totul, atunci când au venit cei de la ATP. Prima zi liberă au avut-o după trei săptămâni. Am răcit cu toții și am luat antibiotice de câte două-trei ori în cele trei săptămâni”, a relatat directorul turneulu.
Organizarea actualei ediții nu a fost lipsită de dificultăți. Din cauza vremii capricioase, lucrările de pregătire au fost întârziate cu zece zile. Echipa a început amenajările pe 2 martie, iar până pe 24 martie, când au sosit reprezentanții ATP, totul a fost pus la punct. Membrii echipei au lucrat intens, fără zile libere timp de trei săptămâni, în condiții meteorologice dificile, care le-au afectat sănătatea, mulți dintre ei necesitând tratamente cu antibiotice.
Chiar și în ziua finalei, condițiile meteo nu au fost favorabile
Chiar și în ziua finalei, condițiile meteo nu au fost favorabile. Ploaia, temperaturile scăzute și schimbările bruște de vreme nu au împiedicat însă desfășurarea meciului final, care s-a desfășurat conform programului și a oferit un spectacol sportiv de calitate.
„Chiar și în aceste condiții grele, de șase grade, ploaie dimineața, de trei anotimpuri într-o zi, am reușit să jucăm finala și a fost o finală bună”, a conchis Hodor.