Unul dintre cei mai bogați români ai perioadei de după 1990 se declară nemulțumit de faptul că în presă s-a vorbit despre sezonierii români din Germania ca despre niște sclavi moderni. Ion Țiriac spune că, mai ales în cazul românilor care munceau la abatorul din apropiere de Dortmund, unde a izbucnit un focar de coronavirus, nici nu se poate pune problema de așa ceva.
Ion Țiriac sare în apărarea prietenului său, magnatul neamț Clemens Tönnies, proprietarul imensului abator acuzat că, din cauza condițiilor precare de muncă și de cazare, a favorizat apariția unui focar COVID-19 în apropiere de Dortmund.
”Uitați, eu am statele de plată, fără nume și date, bineînțeles, ale mai multor muncitori români de acolo. Neamțul îi respectă pe oamenii săi, eu rar am văzut un om atât de serios”, a declarat Țiriac, conform libertatea.ro.
”Salarii decente” pentru români
”E corect ca publicul să știe niște lucruri. Știți că eu nu apar în presă cu declarații, nici nu mă interesează declarațiile mele, însă aș vrea să auzim faptele așa cum sunt, că, la greu, toată lumea se pornește pe cei care au probleme, cum i se întâmplă neamțului ăstuia acum”, a mai spus omul de afaceri, potrivit sursei citate.
”Clemens Tönnies e cel mai mare măcelar din Europa cu fabrica lui unde are mii de angajați și taie zeci de mii de porci. Își plătește oamenii din fabrică, mă refer la muncitori, cu salarii de 3.000 de euro spre 2.000 de euro. Vorbesc în sume nete, atenție!
Îl știu de 30 de ani pe Tönnies și mereu mi-a spus că românii sunt cei mai buni muncitori, serioși, pe care te poți baza. Sclavagismul e când trimitem oamenii în avioane la sparanghel, nu când lucrează la cel mai mare măcelar din Europa pe salarii decente!”, susține Ion Țiriac.
Muncitorii sunt la mâna subcontractorilor
Potrivit mărturiei lui Țiriac, Tönnies i-a spus că subcontractorii selectau muncitorii, fabrica îi prelua, îi plătea ea direct, ”dar că nu avea control dacă din banii primiți muncitorii dădeau ceva și subcontractorilor”.
Presa română și internațională a relatat încă de la începutul pandemiei situația degradantă în care a ajuns muncă sezonierilor din estul Europei în țările unde se angajează, mai multe Guverne occidentale luând act și începând să discute despre ”sclavagismul modern”, care trebuie să înceteze.
În urma datelor prezentate de Țiriac, mai mulți muncitori români de la abatorul din Germania au discutat cu Libertatea, prezentându-și proprii fluturași de salariu, mult mai mici, ei spunând că cei 9 arătați de Țiriac nu sunt reprezentativi pentru miile de angajați.