Tenisul românesc, pe urmele gimnasticii. Ion Țiriac: S-a închis supermarketul de mari valori
În cadrul discursului în cadrul căruia și-a anunțat și demisia, Ion Țiriac a declarat că federația s-a ținut pe picioare chiar dacă nu a primit fonduri guvernamentale. El a subliniat că acest lucru va fi destul de greu pe viitor, subliniind importanța unor sportivi de calibrul Simonei Halep.
Ion Țiriac a declarat că sportivi buni nu se găsesc peste tot și că este nevoie să se facă o selecție naturală. Chiar și așa, acest lucru nu se poate face dacă nu ai o masă. Fostul mare tenismen a spus că se teme ca tenisul să nu ajungă la fel ca gimnastica.
„Mi-am depus mandatul astăzi. Eu cu ceva timp în urmă am spus că e de datoria mea morală după o viaţă petrecută în tenis să candidez la funcţia de preşedinte pentru un timp limitat. Din păcate timpul limitat (n.r. – 6 luni) s-a prelungit pentru că federaţia a fost năpăstuită de 1.000 de procese din diferite raţiuni.
Din păcate, MTS a interpretat greşit o lege şi nu avea voie să o facă… dar noi am câştigat procesul la cea mai înaltă instanţă, mai exact ne-am câştigat dreptul de a fi refinanţaţi pentru aceşti trei ani în care FRT nu a fost finanţată deloc. Dar în toţi aceşti ani, fără fonduri guvernamentale, această federaţie s-a ţinut în picioare. Lucru care îl face şi azi. Dar şi pe viitor va fi foarte greu ca FRT să se bazeze numai pe banii care vin de la stat.
Nu se poate cumpăra din nou o Simona Halep de la supermarket. S-a închis supermarketul de mari valori. La un moment dat trebuie să se facă într-un fel şi o selecţie naturală. Iar această selecţie nu se poate face decât dacă ai masă. Tare îmi e frică să nu ajungem şi noi, tenisul, cum a ajuns gimnastica românească”, a afirmat Ţiriac.
Este nevoie de centre regionale
În cadrul discursului, el a subliniat importanța unor noi centre regionale, spunând că este nevoie de cel puțin 20.000 de copii pentru ca România să mai aibă reprezentant la Wimbledon sau Roland Garros.
Acesta a mai spus că acum tenisul nu este un sport scump în România și că informația acesta era valabilă pe vremea sa. El a subliniat că un cetățean din Iași a făcut un centru regional de unul singur și că speră să se facă unul și în București.
Ion Țiriac a mai spus că România poate uita de tenis dacă nu se fac mai multe centre regionale în toată țara, subliniind, încă o dată, că ”nu mai vine singură o altă Simona Halep”.
„Dacă această federaţie nu face 6, nu 4, centre regionale în toată ţara…. dacă nu vom avea cel puţin 20.000 de copii care să joace tenis… atunci noi nu vom mai putea pretinde un Wimbledon, un Roland Garros sau un top zece la Cupa Davis. Nu e adevărat că tenisul este un sport scump. Da, tenisul pe vremea mea era un sport scump pentru că munceai la fabrică o lună să poţi să cumperi o rachetă. Azi iei racheta şi cu 10 euro.
Deci azi copilul vine la tenis dacă îl poţi atrage. Am avut norocul la Iaşi că un cetăţean şi-a făcut un centru regional singur. A mai luat şi un turneu şi funcţionează. Sper că şi în Bucureşti se poate face destul de repede, poate chiar mai mare. Dar nu ajunge, dacă nu ne răspândim în toată ţara, atunci să uităm de tenis. Că mâine dimineaţă nu mai vine singură o altă Simona Halep. Deci trebuie să punem şi noi umărul într-un fel sau altul”, a adăugat Ion Ţiriac.
Chiar dacă a demisionat din funcție, Ion Țiriac spune că va continua să ajute tenisul românesc.
„Deci după această experienţă eu nu o să dispar din ţară. V-aş ruga atunci când vă alegeţi noul preşedinte să supuneţi la vot şi treaba cu preşedintele de onoare, rol pe care eu îl cedez cu plăcere pentru cineva care e mai tânăr, mai cu forţă, care are timp. Eu mulţumesc celor care m-au votat, dar şi celor care nu m-au votat. Repet, nu dispar, atât eu, cât şi fundaţia mea suntem pe aici atât timp cât mai putem aduce beneficii acestui sport”, le-a transmis Ţiriac reprezentanţilor cluburilor.
Sursă foto: Dreamstime