Decizia defitinivă în Italia: Ionel Arsene va ajunge în România în scurt timp

Decizie finală pentru Ionel Arsene. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, condamnat la 6 ani şi 8 luni de închisoare, va fi extrădat.

Curtea de Casaţie din Italia a decis ca fostul politician să fie predat autorităţilor române. Hotărârea este definitivă. Arsene va fi predat autorităţilor din România în scurt timp.

Precizările au venit sâmbătă, 4 noiembrie, de la ministrul român al Justiţiei, Alina Gorghiu. „Statul român este preocupat ca justiţia să fie făcută până la capăt”, a transmis demnitarul.

Fostul preşedinte al CJ Neamţ a fost reţinut în Italia, la Bari, la finalul lunii martie. Curtea de Apel din acest oraş a decis încă din octombrie că Ionel Arsene poate fi extrădat. El a atacat însă decizia cu apel, sperând să nu ajungă înapoi în România.

Ministerul Justiţiei tratează toţi fugarii la fel, indiferent de numele lor. Astăzi, Curtea de Casaţie din Italia a decis predarea lui Ionel Arsene autorităţilor din România.

Hotărârea este definitivă. În scurt timp va fi predat autorităţilor din ţară.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ a fost condamnat definitiv, de instanţa română, la o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani şi 8 luni, pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă.

Statul român este preocupat ca justiţia să fie făcută până la capăt. Mulţumesc tuturor autorităţilor implicate!”, a afirmat Alina Gorghiu sâmbătă, 4 noiembrie.

Alina Gorghiu
SURSA FOTO: Facebook, Alina Gorghiu

Ce acuzaţii i-au adus procurorii fostului lider al CJ Neamţ şi PSD Neamţ?

Reamintim că Ionel Arsene, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, a fost condamnat în 10 martie la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare, în dosarul în care era judecat pentru trafic de influenţă.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată în anul 2018. Arsene era acuzat că, în cursul anului 2013, în calitate de deputat și președinte al organizației PSD Neamț, a primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența.

Fostul politician a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Scopul final ar fi fost constatarea nerespectării dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.

Banii remişi de martor într-un restaurant din București ar fi trebuit să ajungă la persoanele respective prin intermediari, au precizat procurorii DNA în rechizitoriu.