Amintim că social-democratul Ionel Arsene a formulat recurs în casație împotriva deciziei penale nr. 190/Ap din data de 10 martie 2023, pronunțată de Curtea de Apel Braşov-Secţia penală.

Dosarul, în care este vizată și DNA, s-a judecat zilele trecute la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Completul de 3 judecători numărul 10 al ÎCCJ, format din judecătorii Oana Burnel, Rodica Aida Popa și Simona Elena Cîrnaru, a luat mai multe decizii.

Judecătorii au luat mai multe decizii cu privire la Ionel Arsene

„Respinge cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Brașov. II. Respinge cererea de suspendare a judecării cauzei până la soluţionarea cauzelor C-74/23 şi C-131/23 înregistrate pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Brașov. III. Stabilește termen la data de 26 octombrie 2023, cu citarea recurentului inculpat Arsene Ionel şi asigurarea apărării acestuia (apărători aleşi şi/sau din oficiu). Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 14 septembrie 2023”, sunt deciziile anunțate de judecători.

Amintim că recursul în casaţie este o cale extraordinară de atac ce urmăreşte legalitatea hotărârilor atacate. Totodată, este o cale de anulare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în ultimă instanţă.

Social-democratul a fost condamnat  la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare

Amintim că Ionel Arsene a fost condamnat în 10 martie 2023, la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție. Acesta a fost găsit vinovat de trafic de influență.

Totuși, el ar fi părăsit țara înainte de pronunțarea sentinței definitive cu destinația Italia. În aprilie, o instanță italiană a respins cererea de extrădare formulată de autoritățile de la București, predarea fiind refuzată având în vedere condițiile de detenție din România.

Arsene avea la Brescia, în Italia, o firmă cu Gheorhe Vlasie, zis „Ginel”. Acesta controlează firma Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi (n.red. fosta Aqua Parc SRL), abonată la contracte cu statul.

Potrivit informațiilor publicate de Atacul, politica i-a adus numai beneficii lui Ionel Arsene, un fost afacerist modest din Grumăzești și cunoscut valutist care a acționat în Târgu Neamț. Veniturile sale au înregistrat creșteri spectaculoase.