România trebuie să-și asume riscul de a-și exploata resursele minerale dacă dorește să obțină venituri la bugetul de stat și o creștere a produsului intern brut, este de părere consultantul economic Ionel Blănculescu, într-o dezbatere online despre utilizarea cianurilor în minerit, organizată de Evenimentul zilei.
„În domeniul economiei și afacerilor, cel mai mare risc este acela de a nu-ți asuma niciun risc. Aceia care nu-și asumă niciun risc sunt perdanți“, a afirmat Blănculescu. Fostul demnitar s-a referit la necesitatea demarării proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montană, în contextul în care beneficiile economice justifică eventualele riscuri în ceea ce privește mediul. În prezent, Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care dezvoltă acest proiect, așteaptă să obțină acordul de mediu din partea Guvernului.
Din punct de vedere tehnic, exploatarea aurului prin separarea cu cianuri este metoda folosită în industria extractivă din UE și din lume, în peste 90% din exploatări.
Conform unor estimări personale pe baza calculelor făcute de experți internaționali, Blănculescu a afirmat că proiectul RMGC va genera în mod direct taxe, impozite, redevențe și dividende în valoare de 5,6 miliarde de dolari net. Din punctul de vedere al efectului de multiplicare, Blănculescu a explicat că indicele de multiplicare calculat pentru acest proiect este de 3,5. Înseamnă că, de-a lungul celor 18 ani de construcție a fabricii și exploatare a zăcământului, impactul veniturilor și investițiilor asupra economiei va fi de aproximativ 20-25 de miliarde de dolari, conform calculelor personale ale lui Ionel Blănculescu.
Pentru comparație, compania Petrom a plătit în ultimii șase ani la bugetele de stat zece miliarde de euro prin taxe și impozite și a derulat investiții de șase miliarde de euro. În cazul Petrom, analistul arată că indicele de multiplicare asupra economiei este de 2,5, care se reflectă prin beneficiile aduse economiei de afacerile subcontractorilor și distribuitorilor care, la rândul lor, plătesc taxe, impozite, salarii și asigurări sociale.
În planul său de afaceri, RMGC estimează rezerve de 10,1 milioane de uncii de aur (314 tone) și de 47,6 milioane de uncii de argint (1.480 tone). RMGC este o companie românească ai cărei acționari principali sunt compania Gabriel Resources (aproximativ 80%), listată la Bursa din Toronto, și statul român, prin compania Minvest Deva (circa 20%).