"Ca principiu general, tot ce se întâmplă negativ în Uniunea Europeană afectează statele membre periferice, din cadrul cărora face parte şi România. Atunci când măsura afectează nouă state, între care Franţa, Austria şi Italia, prezente economic în România, efectele sunt evidente", a declarat, luni, pentru Agerpres, Ionel Blănculescu.

Acesta consideră că în perioada următoare va exista un impact şi asupra împrumuturilor României.

"Depinde şi de escaladarea protestelor de stradă din ţară şi din Bucureşti, care ar putea conduce, dacă vor degenera, la instabilitate politică şi apoi, la scăderea ratingului de ţară. Oficial, scăderea ratingurilor de ţară pentru cele nouă state de către S&P sancţionează modul stângace, neprofesionist, imoral, în care liderii UE au acţionat până în prezent în criza datoriilor suverane.

Neoficial, consider că acţiunea agenţiei de rating este subversivă, face parte dintr-o diversiune, o conjuraţie, la care participă şi celelalte două agenţii americane, afectând cu intenţie atât sistemul bancar european din zona euro cât şi statele din acest perimetru, cu scopul de a sprijini economia SUA, prin îndreptarea fluxurilor financiare şi a investitorilor spre o zonă cu mult mai sigură, cea americană, decât cea reprezentată de UE, un spaţiu nesigur, contagiat de criza datoriilor suverane, tulburat de panică şi riscuri majore financiare", a afirmat Ionel Blănculescu.

Vineri, agenţia Standard and Poor’s (S&P) a retrogradat nouă ţări din zona euro, între care Franţa, Italia, Spania, Austria şi Portugalia, şi a confirmat calificativele pentru şapte state, printre acestea figurând Germania, Olanda, Belgia şi Irlanda.

Potrivit unui comunicat al agenţiei, Italia, Spania, Portugalia şi Cipru au fost depunctate cu două trepte, în timp ce ratingurile Austriei, Franţei, Maltei, Slovaciei şi Sloveniei au fost reduse cu o treaptă.