Fostul procuror DIICOT Ionel Tudosan a comentat deciziilor Curţii Constituţionale a României (CCR) şi Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind prescripţia răspunderii penale, în contextul în care Direcția Națională Anticorupție a transmis vineri un comunicat privind închiderea a 557 de dosare.

Se prescrie doar răspunderea penală

„Pentru că se tot plâng diverse instituții de faptul că în mai multe dosare penale o să se dispună încetarea procesului penal pentru că a intervenit prescripția, conform deciziilor CCR și ICCJ, să concluzionăm: se prescrie doar răspunderea penală, respectiv nu se mai aplica o pedeapsă însă acest fapt nu implica și neobligarea inculpaților la plata prejudiciilor cauzate de ei.

Cauza, sub aspectul laturii civile, poate continua fie din oficiu, fie la cererea părții prejudiciate.

Așadar, lamentările DNA ori PICCJ, când invoca diverse prejudicii, sunt făcute în mod gratuit, pentru a induce o anumită stare de nemulțumire in rândul populației și a atrage oprobriul public asupra CCR și ICCJ, care au pronunțat deciziile respective.

Nu se vorbește despre termenele foarte lungi

Nici una însă nu vorbește despre termenele foarte lungi in care acele cauze nu au fost soluționate pentru că în acest caz s-ar atrage răspunderea lor, procurori ori judecători.

Și mai este un aspect, neglijat de majoritate, aspect de natura psihologică, de ce-și doresc atât de mult sa se aplice neapărat o pedeapsă penală, să stea omul obligatoriu la pușcărie!!!???

Aceste instituții, mai precis cei care se dedau la astfel de comunicate, am impresia că nici nu-și dau seama care este rostul prescripției, de ce a fost introdusă ea ca o cauza de nepedepsire în legislația penală.

Mergeți iarăși la școala băieți, citiți și reveniți după aceea.

Sau măcar faceți seminarii și pe această temă că de corupție și fapte asociate acesteia cred că v-ați săturat”, transmite fostul procuror DIICOT Ionel Tudosan.

DNA: Consecințe asupra a 557 de dosare

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a transmis vineri într-un comunicat că aplicarea directă a deciziilor Curţii Constituţionale a României (CCR) şi Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind prescripţia răspunderii penale va avea consecinţe asupra a 557 de dosare în curs de urmărire penală şi în faţa instanţelor, în care prejudiciul estimat se ridică la 1,2 de miliarde de euro.

Reprezentanţii DNA au atras atenţia că magistraţii vor fi nevoiţi să constate încetarea proceselor şi înlăturarea răspunderii penale pentru infracţiuni de corupţie, asimilate corupţiei şi având ca obiect fraudarea fondurilor europene.