"În urmă cu 10 ani, când am pus bazele Consiliului de Export şi încercam să determinăm un sector care să fie vedeta României la export, am identificat sectorul IT. Atunci, acest sector era insignifiant la export, dar va ajunge în acest an la 3 miliarde de euro, iar anul trecut a avut încasări de 2,5 miliarde de euro, adică aproape cât exportă agricultura românească. Cu alte cuvinte, în sectorul IT lucrează o mână de oameni, câteva mii sau zeci de mii, iar în agricultură câteva milioane. Asta înseamnă să exporţi inteligenţă. Dintre domeniile agriculturii, cred că sectorul bio poate să fie vedetă. Are acum 100 de milioane de euro, dar foarte repede poate să îşi multiplice exporturile, în paşi biometrici şi să aibă o pondere semnificativă în exportul României. Am încredere în acest sector şi în capacitatea ministerului de a face o politică adecvată, dar şi în capacitatea asociaţiei care se ocupă de acest domeniu", a spus Mihai Ionescu.
Acesta consideră că în momentul în care oportunităţile sectorului bio autohton vor fi identificate "capitalul străin va inunda România".
"România depinde în exporturile industriale în proporţie de 83,25% de capitalul străin. Dacă nu ar fi capitalul străin, România ar fi exportat doar 10 miliarde de euro, exact cât exporta în urmă cu 25 de ani. Nu aş vrea ca şi în agricultura biologică să ne facă alţii business-ul. Trebuie să trecem la două direcţii de acţiune: să dezvoltăm producţia de bază în sectorul bio şi pe urmă să trecem la procesare. Capitalul nu are culoare, nu are mamă, nu are tată. Capitalul străin, când va identifica oportunităţile sectorului bio din România, din păcate foarte puţin la ora actuală, va inunda România. Sigur, poate fi un lucru bun, dar şi unul rău. (…) Aici nu mai trebuie să fim forţaţi cum am fost după '89 să privatizăm repede şi să dăm combinatele şi fabricile. Trebuie să avem o gândire sănătoasă, ca să păstrăm cât mai mult capital autohton să se manifeste în procesul de dezvoltare a agriculturii şi de procesare a produselor bio. De noi depinde dacă vom mai putea avea agricultura bio românească sau o să ne-o facă străinii", a subliniat copreşedintele Consiliului de Export al României.
Mihai Ionescu a apreciat măsurile luate în sectorul agricol în ultimii anii, în condiţiile în care România are pe piaţă o gamă mare de produse agroalimentare, dar care a intrat şi pe o balanţă pozitivă din punct de vedere al comerţului.
"România are o balanţă agroalimentară pozitivă şi trebuie să stea cu fruntea sus să nu mai fie dependentă de importuri, dar asta nu înseamnă că s-a ajuns la maximul pe care poate să-l dea agricultura la export, deoarece ar trebui să reuşim să nu mai importam mărar, pătrunjel şi usturoi şi alte multe produse pe care le-am putea realiza în ţară. Important este că s-a ajuns la acest echilibru, dar care trebuie păstrat şi dezvoltat. În sectorul bio, pe plan mondial, nu doar în România, cererea este mai mare decât oferta. În toate alte sectoare trebuie să forţezi mâna cumpărătorului să plasezi marfa, însă aici nu trebuie să te rogi pentru că vin ei să ia marfa. Cred că trebuie să exploatăm decalajul între cerere şi ofertă", a mai adăugat reprezentantul ANEIR.
Mihai Ionescu a participat, vineri, la conferinţa "Fermă Familială Bio, baza dezvoltării rurale durabile', organizată de Asociaţia Bio – România, la Indagra 2014. AGERPRES