Ioniţă, SNR: La cum se desfăşoară lucrurile, vom vorbi de reţele digitale TV prin 2014

Infrastructura Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR) ar putea să transmită peste doi ani, prin investiţii estimate între 50 şi 60 milioane de euro, programe TV în format digital pentru mai mult de 90% din populaţia ţării, a declarat Marian Ioniţă, director în cadrul operatorului. „Societatea deţine două reţele de emiţătoare care acoperă peste 95% din teritoriul României, care, cu un efort investiţional estimat la cel mult 60 milioane de euro, ar putea să

Infrastructura Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR) ar putea să transmită peste doi ani, prin investiţii estimate între 50 şi 60 milioane de euro, programe TV în format digital pentru mai mult de 90% din populaţia ţării, a declarat Marian Ioniţă, director în cadrul operatorului.

„Societatea deţine două reţele de emiţătoare care acoperă peste 95% din teritoriul României, care, cu un efort investiţional estimat la cel mult 60 milioane de euro, ar putea să transmită programe TV în format digital pentru mai mult de 90% din populaţia ţării. În prima etapă, care va dura 12 luni de la primirea licenţei, se va acoperi 55-60% din populaţie, iar după alte 12 luni, peste 90%”, a spus Ioniţă, prezent la International Broadband Communications Conference.

Autorităţile intenţionează să scoată la licitaţie două multiplexuri destinate trecerii la televiziunea digitală, procesul urmând să înceapă după în termen de şase luni de la adoptarea unei hotătâri de Guvern în acest sens. Actul normativ ar putea să fie adoptat în cel mult două săptămâni, conform preşedintelui ANCOM, Cătălin Marinescu. Un multiplex digital terestru este un grup de programe şi servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrică terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard, având acoperire naţională ori regională, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvenţe radioelectrice.

Reprezentantul SNR a adăugat că operatorul este interesat să achiziţioneze ambele multiplexuri care urmează să fie scoase la vânzare prin licitaţii.

„Mă tem că, la cum se desfăşoară lucrurile în România, vom putea vorbi de reţele digitale TV prin 2013 sau 2014, aşa cum s-a întâmplat în Polonia, stat care a anunţat că nu poate respecta termenul impus de Uniunea Europeană privind trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală”, a afirmat reprezentantul SNR.

Procesul de trecere de la televiziunea analogică la cea digitală trebuie să fie definitivat până la 1 ianuarie 2012, în conformitate cu obligaţiile pe care România şi le-a asumat faţă de Uniunea Europeană.

SURSA: Mediafax