Ionuț Costea, fostul președinte al EximBank, a acceptat extrădarea în România și a cerut autorităților să accelereze procedura. Acesta a fost reținut în Istanbul, după ce fusese dat în urmărire internațională pentru luare de mită. În fața instanței turce, Costea a declarat că nu a fugit de justiție, ci a rămas în Turcia pentru tratament medical. El susține că și-a menținut contactul cu autoritățile și că este pregătit să-și ispășească pedeapsa de șase ani de închisoare.

Ionuț Costea a luat decizia de a reveni în țară

Ionuț Costea a fost reținut în Istanbul, după ce fusese dat în urmărire internațională pentru luare de mită. Duminică, în fața judecătorilor turci, acesta a transmis că dorește să revină în România cât mai repede posibil pentru a-și ispăși pedeapsa.

„Astăzi, 23.02.2025, în fața instanței Palatului Justiției din Istanbul Anadolu, eu, Costea Mircea Ionuț, am acceptat solicitarea de extrădare în România și am cerut autorităților accelerarea procedurii, pentru a executa sentința judecătorească. Sunt un om asumat, corect și vertical și în tot acest timp am fost decis, ca îndată ce starea mea de sănătate se va fi îmbunătățit, să vin să îmi ispășesc pedeapsa”, a transmis acesta.

Fostul șef al EximBank a afirmat că nu s-a sustras justiției și că decizia de a rămâne în Turcia a fost determinată de probleme grave de sănătate.

Acuzații și starea de sănătate

În februarie 2023, cu trei luni înainte de sentința definitivă, Ionuț Costea a plecat în Turcia pentru tratament medical.

Potrivit declarațiilor sale, o afecțiune gravă la plămâni a necesitat o intervenție chirurgicală complexă și o perioadă lungă de recuperare.

costea ionut
SURSA FOTO: EVZ

„În luna februarie a anului 2023 ( cu mai bine de trei luni înainte de pronunțarea definitivă a sentinței de condamnare) , o problemă gravă de sănătate apărută la unul din plămâni, m-a adus în postura de a încerca să să fiu consultat, investigat și tratat într-un spital din Istanbul. Fără a avea intenția de a emite judecăți de valoare despre sistemul medical din țara noastră, consider că orice cetațean are dreptul de a se trata într-un sistem medical mai performant.

Tratarea acestei afecțiuni a constat într-o operație complexă la unul din plămâni, urmată, așa cum prevăd protocoalele medicale, de un lung tratament de specialitate. Întrucât acum, starea mea de sănătate s-a îmbunătațit într-o oarecare măsură, eu am luat decizia de a mă întoarce în România, pentru a-mi ispăși pedeapsa, prevăzută în sentința de condamnare”, mai scrie el în declarație.

Acesta a explicat că, având în vedere îmbunătățirea stării sale de sănătate, a luat decizia de a reveni în țară pentru a-și executa pedeapsa.

Reacția la speculațiile despre fuga din țară

Costea a subliniat că nu a încercat să se sustragă justiției, așa cum s-a vehiculat în presă. Acesta a susținut că și-a comunicat în permanență adresa de domiciliu și numărul de telefon autorităților.

„Nu am fugit de condamnare, așa cum în mod fals s-a susținut în presă și am fost permanent la dispoziția autorităților cu o adresă de domiciliu și cu un număr de telefon, cunoscute si comunicate. Asadar, am interacționat constant cu autoritățile polițienești și judiciare turce, singurele care m-au contactat”, a mai menționat Costea.

Fostul președinte al EximBank a afirmat că și-a desfășurat întreaga carieră în sistemul bancar românesc și internațional, având rezultate recunoscute de colegi și colaboratori.

Solicitarea de accelerare a extrădării

Pe numele lui Ionuț Costea există un mandat de executare a pedepsei emis de Tribunalul București, prin care acesta trebuie să execute o sentință de șase ani de închisoare.

Acesta a făcut apel la autorități să urgenteze procedurile de extrădare și a menționat că există în derulare demersuri judiciare care vizează atât condamnarea, cât și extrădarea sa.

„Am respectat întotdeauna rigorile legii și nu m-am ascuns niciodată de acestea. Eu sunt un om onest, tatăl a doi copii, alături de care îmi doresc sa fiu în viitor, un om care a muncit toată viața în sistemul financiar-bancar românesc și în cel internațional, cu rezultate foarte bune, lucru pe care îl pot confirma numeroși colegi și colaboratori.

Sunt proceduri judiciare în desfășurare care privesc nu doar situația legată de extrădare ci însăși decizia de condamnare, care vor lămuri curând situația mea. Solicit, așadar, autorităților să accelereze procedurile de extrădare și am credința că dreptatea și adevărul vor ieși la lumină”, mai spune el.

Ionuț Costea așteaptă acum finalizarea procedurilor pentru a fi transferat în România și a-și ispăși pedeapsa conform sentinței definitive.