WOPA Group a adus rezultate remarcabile în anul 2023. Accentul fiind pus pe construcția și evoluția de business, alături de formarea unei echipe solide. Pentru întreaga activitate, Ionuț Datcu, fondator și CEO WOPA Group, a fost inclus în Top 100 Manageri de Succes, ediția 2024, la categoria agenții de publicitate.

Care este cel mai important proiect implementat în 2023 de către departamentul/compania pe care îl/o coordonați?

E o întrebare grea… cu riscul de a suna ușor arogant, cred că cel mai important proiect este însăși construcția de business WOPA (la nivel de grup), pe niște baze sănătoase, cu o echipa solida și obiective (foarte) îndrăznețe. Și n-a fost ușor, mai ales că 2023 a fost anul în care am ajuns la un mix optim între clienți cu ștate vechi și cei nou intrați în familia WOPA. Mi-e greu să rezum totul la cel mai important proiect implementat în agenție, întrucât fiecare proiect vine cu ceva semnificativ important pentru construcția de business WOPA, altfel nu ne parteneriam. Fiecare client ne este ca o veriga în business, nu doar un generator de revenue și proiecte. Creștem împreună, soluționând nevoile lor, cu rezultate reale. Fără ei am fi doar un alt furnizor în viață oricărui client.

Care este cel mai mare proiect din cariera dumneavoastră implementat în cadrul instituției în care activați în prezent?

Lansarea studioului de film Bold Film Studio, ca parte dintr-o viziune mai amplă a grupului de comunicare. Viziunea noastră este de a deveni unul dintre cei mai mari creatori de content din piață, într-o accepțiune mai larga: content pentru platformele sociale, formate lungi digitale și pentru televiziune, publicitate și film.

Care sunt proiectele prevăzute pentru 2024?

Proiectele grupului de comunicare sunt proiectele clienților noștri, alături de care ne bucurăm să construim branduri puternice, aproape de consumatori. Pot aminti relansarea comunicării pentru Spartan, platforma de comunicare Sameday pentru lansarea serviciilor B2C, lansarea noii platforme de comunicare pentru Agricola.

Care sunt cele mai mari provocări cu care v-ați confruntat în ultimul an?

Lipsa resursei specializate, în special pozițiile de juniori. Este o discrepanță majoră între cunoștințele acumulate în scoală și realitatea pieței.

Ce provocări ați avut în relația cu administrația locală sau centrală?

În mod direct nu am avut provocări, dar sigur ne-a dat peste cap implementarea sistemului e-Factura. Este foarte greu să faci matching între proiecte specifice și facturile aferente, fară un identificator comun. Dar, înțeleg că este în lucru această rezolvare.

Ce sfat i-ați da unui tânăr care este la început de drum într-o carieră similară cu a dumneavoastră?

Eu vin dintr-o generație care a crescut cu cultul muncii și în educația formală. Nu știu dacă este bine, nu știu dacă se mai potrivește în contextul actual, dar a dat rezultate, cel puțin pentru mine.

În continuare cred că talentul se poate cultiva și dacă este dublat de perseverență și educație, sunt șanse mari să duca la împlinirea oricărui vis, oricât ar fi de îndrăzneț.

Care credeți că vor fi cele mai importante schimbări în domeniul în care activați în următorii 10 ani?

AI este aici că să rămână. La fel ca și poveștile. Tehnologia va fi parte integranta a vieților noastre, atât în business, cât și în viață personala. Este calea firească pentru eficiență și pentru a avea o viață mai ușoară. Da, sunt riscuri etice, ale siguranței datelor, dar sunt convins că vom găsi o cale prin care să armonizăm beneficiile și riscurile.

Bani. Ce vă spune acest cuvânt?

Resursă, surse de finanțare, efect vs. cauză.

Ce părere aveți despre micromanagement? Care sunt avantajele și dezavantajele lui?

În funcție de etapa de construcție a business-ului, poate fi benefic în anumite circumstanțe, întrucât presupune supervizare detaliată și ghidare constantă, ca parte din procesul de dezvoltare al echipei, dar dus la extrem, vine la pachet cu demotivare și inhibarea creativității angajaților. Un echilibru între supervizare și autonomie (percepută ca încredere și motivare din partea oamenilor în echipă) este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a oricărei echipe eficiente și motivate.