Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat marţi că proiectul bugetului pe acest an îşi bazează veniturile pe o proiecţie foarte ambiţioasă de creştere economică, de peste 5%.
"Dacă ne uităm la ultima variantă pe care Ministerul Finanţelor a transmis-o Consiliului Fiscal, e un buget care îşi bazează proiecţiile de venituri pe o proiecţie foarte ambiţioasă de creştere economică, de peste 5%. În momentul de faţă nu cred că mai există vreo instituţie, vreun analist care să aibă o proiecţie mai mare de 5% creştere economică. Deci, practic, veniturile bugetare par a fi prea optimiste din perspectiva unei politici bugetare prudente. Evident că, atunci când discutăm de prognoze, nimeni nu are dreptate, dar când ai o prognoză care iese mult din intervalul pe care l-ar proiecta alţi analişti sau alte instituţii, atunci probabil că nu e prea prudent să mergi cu o proiecţie atât de optimistă, pentru că în felul ăsta îţi fundamentezi venituri prea mari faţă de ceea ce se va executa, iar dacă nu iei măsuri corective, poţi ajunge să ai un deficit mai mare", a susţinut Dumitru la Palatul Parlamentului, după ce a fost audiat în cadrul Comisiilor de buget.
El a subliniat că o creştere economică de peste 5 procente pare una foarte optimistă.
"Poate să se realizeze, dar probabilitate să se realizeze este una destul de mică în momentul ăsta, marea majoritate a instituţiilor care fac proiecţii au o proiecţie în jur de 4%. Este obligatoriu să stăm sub un deficit de 3% din PIB, un deficit de 3% oricum e prea mare pentru România în momentul de faţă, ar trebui să avem deficite mult mai mici din perspectiva unei politici fiscal bugetare prudente. Dacă vor fi sau nu rectificările bugetare pozitive sau negative, nu ştim în momentul ăsta. Date fiind premisele de la care plecăm acum, o proiecţie prea optimistă pe partea de venituri bugetare, aş spune că sunt şanse mai degrabă mai mari să vedem rectificări negative decât pozitive", a menţionat el.
Delarația președintelui Consiliului Fiscal a fost făcută după ce senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanțelor, a solicitat, în timpul audierilor, demisia lui Ionuţ Dumitru, pe motiv că acesta lucrează şi la Raiffeisen Bank şi ar putea avea un interes în a emite opinii negative faţă de buget, faţă de absorbţia fondurilor europene.
Mai multe detalii puteți citi aici: Război pentru șefia Consiliului Fiscal