"Era o decizia aşteptată. Era inevitabil ca S&P să nu îmbunătăţească ratingul României în contextul în care indicatorii macroeconomici s-au îmbunătăţit semnificativ de când agenţia de evaluare financiară ne-a retrogradat la categoria junk, iar perspectiva era deja pozitivă", a spus Ionuţ Dumitru.
În opinia sa, ratingul României ar fi trebuit îmbunătăţit mai demult, dar S&P a fost cea mai conservatoare agenţie de profil, în condiţiile în care celelalte două agenţii importante au îmbunătăţit calificativul României încă de anul trecut.
Ionuţ Dumitru spune că nu se vor vedea efecte imediate în economia României ca urmare a acestei decizii, dar este important să păstrăm direcţia reformelor şi să accelerăm reformele structurale.
Referitor la anunţul de joi al Institutului Naţional de Statistică privind creşterea economică de 3,8% în primul trimestru, Ionuţ Dumitru a precizat că estimarea instituţiei pe care o reprezintă era de 4%, iar pentru finalul anului se menţine prognoza de 3,5%.
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a îmbunătăţit vineri ratingul atribuit României, la 'BBB minus' de la 'BB plus', pe fondul creşterii economice şi al menţinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului.
Standard & Poor's era singura mare agenţie de rating care menţinea România în categoria ''junk', în condiţiile în care Fitch Ratings şi Moody's plasează încă de anul trecut România în rândul statelor cu risc scăzut pentru investiţii.AGERPRES