Ce se poate face în privința pensiilor speciale? Un economist cunoscut a precizat două soluții
Economistul Ionuţ Dumitru este de părere că sistemul de pensii din România are nevoie de un echilibru, subliniind că în nicio țară oamenii care se pensionează la 45 de ani nu au pensia mai mare decât salariul.
„Avem problema pensionarilor speciali care au pensie mult peste ce au contribuit şi de la vârste foarte fragede. Exemplele sunt foarte clare: pensionari la 40 şi ceva de ani, cu o pensie mai mare decât salariul. Vă garantez că nicăieri în lume nu există aşa ceva. La magistraţi, de exemplu, pensia medie în 2019 era de 4.000 de euro, din care 3.700 e pensie necontributivă”, a spus Dumitru la Digi24.
Țări în care pensiile sunt plafonate
Economistul a dat de exemplu Spania, spunând că există țări în care pensiile sunt plafonate.
„Sunt ţări care plafonează pensiile. În Spania, nimeni nu are pensie mai mare de 2.600 de euro, de exemplu. Dar în nicio ţară, din Europa cel puţin, nu există un sistem de pensionare la 40 şi ceva de ani, care înseamnă de a beneficia de pensie pe o perioadă mult mai lungă decât perioada activă, dacă ai contribuit – că unii nu au contribuţii sau au contribuţii mult mai mici – şi cu un venit mai mare decât venitul salarial sau venitul pe care-l realizai în perioada activă, ceea ce iarăşi e o absurditate.
Iar diferenţa dintre contributivitate şi beneficiu vine de la bugetul de stat, adică de la mine, de la tine şi de la toţi ceilalţi”, a adăugat Dumitru.
Pensiile speciale nu ar trebui considerate o proprietate
Acesta a mai spus că pensiile speciale și pensiile bazate pe contribuție nu trebuie considerate o proprietate.
„Aici e o nuanţă. Pensia este o proprietate a omului atâta timp cât este contributivă. Când omul a avut contribuţii, este un drept de proprietate. Când pensia e mai mult un beneficiu care nu are legătură cu contributivitatea, nu cred că poate fi drept de proprietate. Dacă e un privilegiu, nu poate fi acordat la nesfârşit”, a spus Dumitru.
Economistul a subliniat că aceste pensii pot fi plafonate sau reduse, subliniind că nu știe care este soluția pentru România.
„Nu ştiu care e soluţia la noi. Cred că trebuie explicat foarte clar: contributivitatea este cel mai corect principiu posibil. Dacă există un raţionament pentru care anumite categorii sociale, dar bine definite şi limitate, le păstrăm într-un sistem special care să însemne o pensionare mai rapidă – dar nu la 45 de ani, că e o aberaţie – cu 5 ani mai devreme, nu cu 20. Nu poate fi atât de dezechilibrat tratamentul, pe unul îl pensionezi la 65 şi pe altul la 40 şi-i dau şi pensie mai mare, deşi nu a avut decât o contibuţie mică. Pot să îi dau şi un beneficiu, dar nu am cum să debalansez atât de mult”, a spus el.
Amintim că magistrații din România au pensii mai mari decât salariile pe care le primeau în perioada activă. Pensiile acestora nu se calculează pe baza contributivității, ci pe un procent de 80 – 100% din ultimul salariu brut.
Sursă foto: Dreamstime