Revista Capital a vorbit cu peste 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri despre noul Guvern, despre măsurile economice adoptate sau anunţate şi despre modul în care o să performeze afacerile în care sunt implicaţi. Citiţi răspunsurile lor într-o serie de interviuri individuale pe capital.ro.
Capital: Care credeţi că va fi impactul creşterii salariului minim şi cum vă afectează pe dumneavoastră sau businessul pe care îl conduceţi?
Fără îndoială că o creştere de salariu minim e o presiune pe costuri. Rămâne de vâzut care va fi impactul. Creşterea salariuului minim din 2012 şi până azi a fost de mai mult de 50% iar presiunea pe costuri şi competitivitate e destul de mare, în special la companiile cu valoare adăugată mică. Sunt industrii care au înregistrat costuri mari cu salariile şi le-a dus la limita supravieţuirii, industrii precum textile, comerţ, etc. Nu cred că se poate cineva împotrivi creşterilor de salarii, însă e important ca acestea să nu creeze mai multe probleme decât rezolvă. Formula corectă ar fi să se coreleze salariul minim de anumiţi indicatori economici şi să fie o logică a creşterii, şi nu doar o decizie guvernamentală.
Capital: Cum estimaţi că va evolua anul 2017?
Pentru anul 2017, pe indicatorii macro, aşteptăm o evoluţie bună. Estimăm o creştere economică de 3,6%, pe care probabil că o vom actualiza în sus, şi va fi uşor peste 4%. Dacă rămânem într-un deficit rezonabil, sub 3% din PIB riscurile vor fi diminuate. Dacă pachetul fiscal va fi amplu şi nu e acomodat în guvern, iar deficitul va sări de 4% din PIB, există riscuri pentru stabilitatea macroeconomică.