'Este clar că este o decizie foarte grea. Este o decizie eminamente politică, pentru că, din punct de vedere pur economic, nu există nicio alternativă decât ieşirea (Greciei – n. r.) din zona euro. Când situaţia este imposibilă, când datoria nu poate fi plătită, când nu ai niciun fel de voinţă politică la nivel de decidenţi să facă reforme, nu ai alternativă. Din punct de vedere politic, lucrurile se complică – şi aici decizia este doar una cu caracter politic. Economic, decizia este foarte simplă, dar cu costuri importante, în primul rând pentru Grecia, dar şi pentru zona euro şi cei din afara ei', a declarat, luni, Ionuţ Dumitru.
În opinia acestuia, însă, costurile totale pentru zona euro, pe termen mediu şi lung, probabil ar fi mai mici decât menţinerea ţării în eurozonă.
'La cum au evoluat lucrurile în ultimii ani şi la lipsa de angajamente în a face reforme, care este soluţia? Să mai dai un pachet de finanţare şi să constaţi peste şase luni, un an, doi că eşti în acelaşi loc şi chiar mai rău', spune Dumitru.
Preşedintele Consiliului Fiscal este de părere că ieşirea Greciei din zona euro reprezintă direcţia spre care se îndreaptă lucrurile, în condiţiile în care autorităţile de la Atena nu par dispuse să accepte vreo condiţie, iar referendumul nu a rezolvat problema.
'Părerea mea este că şi-au complicat foarte mult situaţia cu acest referendum. Întrebarea a fost pusă greşit. Trebuia explicat că un 'NU' la referendum înseamnă, de fapt, ieşirea din zona euro în ultimă instanţă. Cred că întrebarea corectă era: 'Sunteţi de acord cu măsurile de austeritate care înseamnă rămânerea în zona euro?' Da sau Nu', a adăugat preşedintele Consiliului Fiscal.
Pe de altă parte, prin votul la referendum, grecii au optat pentru o austeritate mult mai dură decât cea impusă de finanţatorii internaţionali, consideră Dumitru.
'După părerea mea, grecii au ales o austeritate care va fi, de fapt, mult mai dură decât cereau creditorii. Practic, pentru ei nu există alternativă la austeritate. Se poate discuta doar dacă austeritatea este mai dură sau mai puţin dură. Ei au ales o austeritate foarte dură. Ieşind din zona euro, austeritatea este inevitabilă. Nu vor mai avea bani decât câţi se vor strânge. În momentul de faţă, ei oricum trăiesc peste posibilităţi şi cheltuiesc mai mult decât au, având un stoc de datorie care nu mai poate fi plătită. Ei sunt în incapacitate de plată după orice criteriu şi, în continuare, cheltuie mai mult decât au şi sunt finanţaţi de diverse instituţii internaţionale: FMI, BCE, Fondul de stabilitate ELA etc. Sunt finanţaţi în mod excepţional la costuri foarte mici', a explicat Ionuţ Dumitru.
În opinia sa, poporul grec nu a ştiut pentru ce votează la referendum.
'Nu îmi dau seama dacă poporul a înţeles exact ce înseamnă a alege între o austeritate gestionată cumva, care să fie mai uşor suportabilă, sau o austeritate haotică, mult mai amplă decât se poate estima', a precizat el.
Preşedintele Consiliului Fiscal El susţine că aceasta era datoria autorităţilor de la Atena, să explice populaţiei riscurile, dar, în schimb, reprezentanţii Guvernului au decis să meargă pe şantaj, mizând pe faptul că zona euro nu-şi va permite eliminarea Greciei. Însă preşedintele Consiliului Fiscal consideră că se exagerează impactul ieşirii Greciei din euro-zonă. 'Fără îndoială că vor fi costuri pentru diverse ţări, pentru zona euro în ansamblu, costuri care vor fi suportate chiar de ţări care nu sunt membre ale zonei euro: aversiune la risc mai mare, ieşire de capitaluri probabil din anumite pieţe considerate mai vulnerabile, dar, cu toate acestea, pe termen mediu şi lung, părerea mea este că se exagerează cumva acest impact al ieşirii Greciei', a mai adăugat Dumitru.
Mai mult, el consideră că nu se poate tolera la nesfârşit un asemenea comportament, mai ales că sunt ţări care au implementat programe dure de austeritate şi de reformă şi care protestează din cauză că Greciei i se permite să nu aplice astfel de programe.
'Ieşirea Greciei este de bun augur pentru cei care au încă probleme, să vadă că nu există alternativă la reforme. Deci, dacă nu faci reforme, nu te ţine nimeni forţat în zona euro. Pe termen mediu şi lung, efectele asupra zonei euro vor fi mai degrabă pozitive. Dacă reuşim să gestionăm acest moment, cred că zona euro va fi mult mai puternică', a conchis Dumitru. AGERPRES