„Am început o analiză preliminară pentru aface în luna august prima rectificare bugetară din acest an. Ţintele noastre sunt acordarea de 2% din PIB pentru Apărare şi încadrarea în ţinta de 3% din PIB a deficitului bugetar”, a declarat ministrul Finanţelor, pentru Capital. Potrivit acestuia, impactul măsurilor fiscale sunt analizate de cele şapte grupuri de lucru înfiinţate la ministerul de Finanţe şi în funcţie de rezultat se va decide oportunitatea aplicăriii lor. 

Execuţia bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 2,2 miliarde de lei, respectiv 0,27% din PIB, faţă de deficitul de 0,8 miliarde de lei, respectiv 0,1% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2016.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 98,4 miliarde de lei, reprezentând 12,1% din PIB, au fost cu 7,9% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, conform informaţiilor postate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

S-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la încasările, contribuţiile sociale (+15,9%), impozitul pe salarii şi venit (+12,9%), impozitul pe comerţ exterior şi tranzacţiile internaţionale (+10,1%), venituri din capital (+13,2%), precum şi din impozite şi taxe pe proprietate (+20,6%) .

Încasările din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut cu 64,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea fiind determinată, în principal, de evoluţia încasărilor aferente contribuţiei datorate pentru medicamente, precum şi pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.