Ionuț Nache, fondatorul INAQ Consulting, este auditor din 1996 și formator pentru experți în sisteme de management al calității, auditori interni, auditori de secundă parte și auditori de terță parte din anul 2000.
Din 1 iulie, companiile producătoare de alimente pot ieși cu produsele pe piața externă, prin obținerea certificatului IFS – International Featured Standards – care să ateste siguranța și calitatea alimentelor, un fel de pașaport internațional. Despre ce beneficii aduce acesta companiilor românești, ne-a explicat Ionuț Nache, director general al INAQ Consulting, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața serviciilor de consultanță managerială.
Deficitul balanței comerciale a României a ajuns, după primul trimestru din 2021, la 5,3 miliarde de euro, cu 863,1 milioane de euro mai mare decât cel înregistrat în lunile ianuarie- martie 2020, potrivit datelor estimate de INS.
În acest interval, exporturile au ajuns la 17,7 miliarde de euro, în creștere cu 3,9%, iar importurile, la 23 de miliarde de euro, cu 7,1% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
În primele trei luni ale acestui an, exportul de alimente și animale vii al României a scăzut cu 10,2% față de aceeași perioadă a anului 2020, iar importurile au crescut cu 4,1%.
La finalul anului 2020, România a avut o scădere de aproape două miliarde de euro în tranzacțiile cu produse agroalimentare, în condiţiile în care importurile au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile au scăzut până la 6,9 miliarde de euro.
Valoarea exporturilor a scăzut cu 2,9% în 2020, înregistrând 6,99 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu 6%, până la 8,92 miliarde de euro.
Salvarea vine de la IFS
Din 1 iulie, companiile producătoare de alimente pot ieși cu produsele pe piața externă, prin obținerea certificatului IFS – International Featured Standards, care să ateste siguranța și calitatea alimentelor, un fel de pașaport internațional. Prin această certificare internațională, producătorii își pot comercializaprodusele în marile lanțuri de retail, dar să și exporte în toată lumea, inclusiv în piețe greu accesibile.
„Singura soluție pentru companiile românești, care vor să se extindă sau care vor să exporte, rămâne obținerea unui pașaport internațional, un certificat IFS – International Featured Standard -, care să ateste siguranța și calitatea alimentelor, pentru consumator. Atât autoritățile, cât și companiile, sunt interesate să fie dezvoltată o bază de date premium, care să ateste siguranța și calitatea produselor. Susținem dezvoltarea de produse alimentare românești, sigure, de calitate și sprijinim producătorii români să aibă acces la piețele internaționale“, declară, în exclusivitate pentru Capital, Ionuț Nache, director general INAQ Consulting, partener IFS Management GmbH în România.
Această nouă certificare permite producătorilor de alimente să participe la negocieri sau licitații pentru mărcile proprii ale retailerilor, să aibă acces la rapoartele lunare centralizatoare, care conțin alertele de siguranța alimentelor din întreaga lume și să exporte produsele inclusiv în SUA, pentru că cerințele sunt aliniate cu Food Safety Management Act (FSMA), legislația națională privind siguranța alimentelor.
Suntem prea jos
Potrivit unei statistici IFS – International Featured Standards – bazată pe informații din 90 de țări aflate pe patru continente, România se află pe unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce privește certificarea calității și siguranței produselor alimentare având ca referențial standardul IFS Food. Doar aproximativ 300 de companii din România au obținut certificare europeană conform standardului IFS Food…
În ultima perioadă, producătorii români sunt tot mai preocupați să obțină aceste garanții de calitate. Numărul cererilor de certificare crește în fiecare an cu aproape 20%, mult peste media europeană, care este de 7,75%.
Când s-a început revizuirea standardului de certificare, părțile interesate au fost chestionate pentru a le înțelege așteptările și nevoile pentru noua versiune. În timpul procesului de revizuire, s-a lucrat împreună cu diferite grupuri de lucru în care sunt reprezentate toate părțile interesate ale IFS – International Featured Standard – (grupurile naționale de lucru, grupul central extins și comitetul ethnic internațional [ITC]). Acesta este unul dintre punctele forte ale IFS: lucrează cu specialiști din domeniu cu multă experiență profesională și cu medii culturale diferite.
Evaluarea sporește eficiența
Astfel, noua versiune răspunde mult mai bine nevoilor părților interesate, urmând o abordare bazată pe risc, petrecând mai mult timp cu evaluarea la fața locului, reducând costurile de operare și sporind eficiența.
În plus, noul sistem IFS Scoring conduce la îmbunătățirea continuă. Acesta indică modul în care o companie evaluată își poate îmbunătăți și mai mult performanța, ajutând- o să atingă nivelul următor în siguranța produselor și managementul calității. În același timp, cerințele sunt scrise într-un mod care permite companiilor să determine metodele de control al pericolelor care sunt cele mai potrivite condițiilor lor unice.
Pentru a rezuma, este vorba de o îmbunătățire continuă și de adaptabilitate la toate tipurile diferite de companii, precum și de satisfacerea așteptărilor clienților în ceea ce privește siguranța și calitatea produselor.
De ce furnizorii ar trebui să aibă certificarea IFS Food?
„În opinia mea, există două motive principale pentru care un furnizor de alimente ar dori să fie certificat IFS“, declară Ionuț Nache, director general INAQ, partener IFS Management GmbH în România. „Primul motiv este că certificarea IFS este o oportunitate de a stimula îmbunătățirea continuă în cadrul unei companii. Aceasta are ca scop consolidarea siguranței alimentare și a sistemului de management al calității în cadrul producției în funcție de caracteristicile sale. Toate companiile – mici, mijlocii și mari – pot lucra și pot obține certificarea IFS. Totul este să-ți stabilești obiective și să-ți crești nivelul“, ne mai spune directorul INAQ.
Al doilea motiv, ne-a explicat Ionuț Nache, este că a fi certificat IFS înseamnă că un furnizor a obținut o recunoaștere internațională conform unui standard la nivel înalt. Ajută la păstrarea clienților existenți și la câștigarea altora noi, deoarece demonstrează că acest furnizor poate produce produse sigure, în conformitate cu specificațiile clienților săi. „Vrem să ne asigurăm că managerii de calitate ai furnizorilor de alimente au suficiente informații pentru a-și îmbunătăți sistemul și a-i sprijini în munca lor de zi cu zi. Vrem să îi ajutăm să obțină cel mai bun rezultat posibil – întotdeauna să livreze produse sigure și de încredere“, subliniază Nache.