Ionuţ Negoiţă, proprietarul Rin Grand Hotel şi al mai multor ansambluri de locuinţe din Bucureşti, vrea să renunţe la construcţia unui mall în sudul Capitalei. În locul acestuia va fi ridicat un spital, destinat serviciilor de turism medical.

Presat de problema obţinerii fi­nanţării şi de concurenţa în creştere de pe piaţa spaţiilor comerciale, omul de afaceri Ionuţ Negoiţă intenţionează să renunţe la dezvoltarea unui mall (aflat în construcţie până la etajul al treilea) în apropierea proiectului rezidenţial Confort Park şi a hotelului Rin, ambele deţinute împreună cu fratele său, Robert Negoiţă, deputat PSD. În schimb, vrea să reconfigureze acest imobil în spital privat. „Acum, realizăm un studiu de fezabilitate pentru acest spital. Trebuie să gândim foarte bine mişcarea“, spune Negoiţă. Proiectul la care vrea să renunţe Ionuţ ar necesita investiţii de 110 milioane de euro. Lucrările de construcţie a complexului, care includea 150.000 mp de spaţii comerciale şi de birouri, au fost demarate în august 2008, însă au fost stopate la sfârşitul anului trecut, din cauza crizei.

Competitori de temut

Cât succes ar fi putut avea acest centru comercial şi de birouri, în condiţiile în care pe piaţa de profil din Bucureşti concurenţa se ascute prin apariţia mega-complexurilor comerciale AFI Palace Cotroceni (76.000 mp), dezvoltat de AFI Europe, precum şi a Sun Plaza (80.000mp), aparţinând duoului franco-austriac EMCT şi Sparkassen Imobilien? Extrem de mici, dacă luăm în considerare şi amplasamentul nu foarte fericit ales pentru viitorul mall. Însă fraţii Negoiţă au mizat pe acea zonă, unde deţin 50 de hectare de teren cumpărat cu preţuri cuprinse între 50 şi 200 de euro/mp, bazându-se pe dezvoltarea explozivă a Bucureştiului din perioada 2004-2008. Dar criza le-a dat peste cap planurile; zona în cauză a rămas mai puţin dezvoltată, nefiind aşadar prea ofertantă pentru a motiva continuarea construcţiei iniţiale.

Ținta pe turismul medical

Totuşi, de ce au ales ca această construcţie să fie reconfigurată tocmai într-un spital? „Ştiu că turismul medical în România este încă destul de puţin dezvoltat, iar adresabilitatea proiectului nostru va fi către chirurgia plastică şi stomatologie, dar vom realiza şi spaţii comerciale, pentru că suprafaţa clădirii actuale e prea mare pentru un spital. Ne va ajuta şi faptul că hotelul Rin este în apropiere, deci potenţialii clienţi vor beneficia de un pachet complet de servicii“, explică Negoiţă. Acesta spune că turismul medical aduce în România anual doar 10.000 de persoane, spre deosebire de Cehia, unde vin circa 80.000.

„Căutăm finanţare pentru acest proiect. Având în vedere faptul că deţinem terenul şi deja există o construcţie în zonă care se poate adapta, una dintre variante ar fi ca aportul nostru să fie reprezentat chiar de aceste active“, arată omul de afaceri. Potrivit lui Ionuţ Negoiţă, pentru finalizarea construcţiei ar mai fi necesare circa 20 de milioane de euro, până acum fiind investite alte aproximativ zece milioane de euro. „Vom încerca să intrăm într-un parteneriat cu o companie din domeniu, care să vină atât cu know-how-ul, cât şi cu aparatura necesară“, conchide Ionuţ Negoiţă.

CINE MAI INVESTEŞTE ÎN SPITALE

Medicover a anunţat, încă din 2007, că intenţionează să construiască un spital privat în Capitală. Cu investiţii estimate între 15 şi 20 de milioane de euro, spitalul, care va fi amplasat în zona de periferie a Bucureştiului, este programat pentru livrarea pe piaţă în prima parte a acestui an.

Fiterman realizează, prin divizia sa me­di­cală, proiectul Arcadia Hospital, în Iaşi, pentru care va investi, în total, circa 12 milioane de euro. Spitalul are 10.000 mp şi va include mai multe clinici, unde pacienţii vor putea fi trataţi în regim ambulatoriu, dar vor exista şi secţii de chirurgie.

Sanador va pune pe piaţă, anul acesta, un spital amplasat în apropiere de Piaţa Victoriei din Capitală. Investiţia necesară va fi cuprinsă între 10 şi 12 milioane de euro. Reprezentanţii companiei estimează că proiectul, demarat în 2007, va determina o majorare a afacerilor cu 30% faţă de anul trecut.

Medsana deţine două centre medicale în Bucureşti şi unul în Ploieşti. Compania a anunţat, în urmă cu doi ani, că va construi  în Capitală un spital cu 150 de paturi, cu posibilitatea extinderii la 200 de paturi. Compania va investi în acest proiect circa 24 de milioane de euro.