Ionuţ Popescu, noul şef al Fondului Proprietatea

Ionuţ Popescu, fost consilier al premierului Emil Boc va prelua postul de director general şi preşedinte al noului directorat al Fondului Proprietatea, în locul Danielei Lulache.   "Priorităţile sunt două: semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton şi listarea cât mai rapidă la bursă", a declarat Popescu pentru capital.ro.   Popescu, un apropiat al liderului PDL a primit astfel un loc "călduţ" în una din puţinele instituţii aflate în ograda statul

Ionuţ Popescu, fost consilier al premierului Emil Boc va prelua postul de director general şi preşedinte al noului directorat al Fondului Proprietatea, în locul Danielei Lulache.

 

„Priorităţile sunt două: semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton şi listarea cât mai rapidă la bursă”, a declarat Popescu pentru capital.ro.

 

Popescu, un apropiat al liderului PDL a primit astfel un loc „călduţ” în una din puţinele instituţii aflate în ograda statului care oferă angajaţilor salarii imense. Daniela Lulache, fosta directoare a Fondului Proprietatea, a încasat în 2008 peste 370 de milioane de lei vechi pe lună (447.000 de lei venit net anual).

 

Fondul administrează active în valoare de 3,25 miliarde de euro, fiind înfiinţat în 2005 ca soluţie de despăgubire a proprietarilor de case naţionalizate. Activele provin din parţi sociale la diferite companii (cele mai valoroase fiind cele din sectorul energetic) pe care statul le-a adus ca aport la capitalul social al Fondului Proprietatea.

 

Întrebat dacă ordonanţa care limitează veniturile bugetarilor la nivelul unui salariu de secretar de stat se va aplica şi în cazul său, Popescu a declarat că din câte ştie, nu se aplică. Deci, este de aşteptat ca şi veniturile lui Popescu de la Fondul Proprietatea să fie de ordinul a 8.800 de euro pe lună.

 

Consiliul de supraveghere a Fondului Proprietatea a decis azi să-i înlocuiască din funcţie pe actualii membri ai directoratului, se arată într-un comunicat al instituţiei.

 

Ionuţ Popescu va fi noul director general şi preşedinte al Directoratului, Daniel Buşu va ocupa funţia de director economic, iar Valeria Nistor va fi directorul juridic. Foştilor membri li s-au revocat mandatele: Daniela Lulache – director general, Mihai Darie – director financiar şi Laura Constantin – director juridic.

 

Mircea Ursache, fostul director al Consiliului de Supraveghere şi-a depus demisia, iar în locul său a fost numită Graţiela Iordache, secretar de stat în ministerul de Finanţe condul de Gheorghe Pogea.

 

 

Posibilă incompatibilitate

În calitatea de membru al directoratului, lui Popescu, unul dintre cei mai cunoscuţi jucători la bursă, i se vor impune restricţii în deciziile de vânzare-cumpărare ale acţiunilor cotate. Proiectul de regulament elaborat de CNVM în vedera listării la bursă a Fondului Proprietatea prevede că membrilor directoratului şi salariaţilor li se aplică următoarele restricţi:

a) este interzisă folosirea de informaţii privilegiate legate de politica de investiţii a Fondului Proprietatea de către membrii consiliului de supraveghere şi ai directoratului, precum şi de către orice persoane cu care Fondul Proprietatea are încheiat un contract de muncă, atunci când aceştia realizează tranzacţii cu instrumente financiare aflate în portofoliul propriu; 

 

b) membrilor consiliului de supraveghere şi ai directoratului, precum şi oricăror persoane cu care Fondul Proprietatea are încheiat un contract de muncă le este interzis să disemineze informaţii cu privire la tranzacţiile pe care Fondul Proprietatea intenţionează să le efectueze cu instrumentele financiare aflate în portofoliul propriu.

 

Popescu susţine că a rămas cu un portofoliu mic de acţiuni pe bursă, de 20.000 de euro, după ce a vândut masiv în 2008 pe care-l va ţine „în conservare”. Potrivit declaraţiei de avere de la Guvern, Popescu a încasat 1.248.000 de dolari şi 1.460.000 lei anul trecut în urma vânzării de acţiuni. Are un depozit bancar de 835.000 de euro, dar şi credite de peste un milion de euro.

 

Popescu este şi acţionar la Fondul Proprietatea, deţinând 0,0465% din capitalul Fondului (în valoare de circa 1,5 milioane de euro, raportat la activul total al Fondului). În 2008, Popescu raporta deţineri de aproape 0,1% din Fondul Proprietatea, obţinute de pe piaţa gri, nu în calitate de moştenitor al unor imobile naţionalizate.