La masa rotundă organizată de Revista Capital, unde s-au dezbătut importante subiecte legate de viitorul energiei verzi, au participat și primarul orașului Galați, Ionuț Pucheanu și directorul executiv al Consiliului Județean Galați, Camelia Epure.
O foarte interesantă dezbatere s-a deschis în cadrul mesei rotunde atunci când s-a deschis problema forței de muncă după implementarea ”Greensteel”.
Parteneri de încredere
”Până în momentul de față, pentru că nimeni nu știe ce ne rezervă viitorul, eu i-aș felicita pe ei pentru modul în care au abordat problema din Galați. Românii privesc cu suspiciune investițiile în mastodonți comuniști cu problemele pe care le știm sau nu le știm, pe care le generează. Deși, când s-a făcut translatarea de la ArcelorMittal către Liberty toată lumea recunosc că a avut o ușoară inimă strânsă. Acum avem unii dintre cei mai serioși parteneri pe care i-am fi putut dori la Galați, cu un manangement diferit față de ceea ce am văzut până în momentul de față”, a declarat primarul Galațiului.
”Au înțeles că pentru a rezista pe piață trebuie să facă investiții, au crescut capacitatea de producție, lucru pe care nimeni nu mai spera că se va întâmpla, iar din discuțiile pe care le am cu reprezentanții Liberty lucrurile sunt doar la început”, a mai spus Pucheanu.
Ionuț Pucheanu a subliniat că ”Nu se știe câte locuri de muncă vor putea genera aceste investiții, dar cred că în momentul de față, cu retehnologizarea, cred că ar trebui să ne bucurăm că sunt menținute cele existente.”
”Ce face Liberty la Galați în ceea ce privește creșterea capacității de producție și retehnologizarea duce la menținerea locurilor de muncă, poate chiar la un plus. Noi, ca autorități locale, putem doar să ne bucurăm. Impozitul pe venit este generat de o mare parte din angajații Liberty, evident că toate taxele și impozitele pe care le generează, asseturile combinatului siderurgic generează venituri pentru noi. Noi, ca autoritățile locale, avem obligativitatea să fim lângă dumnealor și să facem tot ce ne stă în putere ca investițiile și idealurile lor să fie îndeplinite, pentru că depindem unii de ceilalți”, a afirmat primarul.
Tranziția către oțel verde nu este ușoară
Directorul executiv al CJ Galați, Camelia Epure a completat: ”Trebuie să spun că provocările și eforturile ce trebuie create la nivel local pe partea de comunicare trebuie amplificate. Întregul mecanism și întreaga tranziție vizează ca pilon principal în Galați Liberty, dar în jurul acestui pilon principal mai sunt alte măsuri ce trebuie puse în practică”.
Importanța oțelului verde este majoră, având în vedere că ”peste 12% din total emisii produse din România sunt cele care vin din producția de oțel”, a mai spus Epure.
Camelia Epure a subliniat faptul că implementarea planurilor de investiții schimbă profilul angajatului și nevoia de personal pe piața forței de muncă. ”Planul teritorial a vizat atenuarea acestui impact, luând în calcul că se face această tranziție, resursa financiară, nevoia de finanțare, resursa umană, și propune crearea de locuri de muncă în planul teritorial”, a punctat Epure.
Made in Romania poate fi un motor important
În discuție a intervenit și Mihai Precup, secretar de stat la Finanțe: ”o privire vizionară asupra a cum va arăta România în 50 de ani, vă invit să consultați un raport publicat de Banca Mondială, orașele magnet din România. Țara noastră se va dezvolta în jurul a câtorva orașe magnet, această urbanizare se va întâmpla, luând exemplul domnilor care reprezintă compania Liberty. Dacă ar fi să aducă o investiție nouă în România nu se vor duce în mediu rural, ci în zonele urbane, mari, unde găsesc infrastructura necesară”.
Sandip Biswas, director de investiții al GFG Alliance și CEO interimar al Liberty Primary Steel and Mining, a preluat ideea pentru a face câteva precizări: ”Trebuie să creăm suficientă atracție pentru industria națională. Dacă vrem să generăm locuri de muncă trebuie să avem o politică care să susțină și produsele „Made in Romania”. Dacă vom acelera importurile, vom crea locuri de muncă în China, nu în România. Trebuie să facem ce putem pentru a ne asigura că ceea ce facem în România este un lucru important. Există o teamă că această decarbonizare va duce la șomaj, iar eu vă spun că va genera locuri de muncă”.
”Tranziția asta ne va costa cel puțin 1 miliard de euro, gândiți-vă ce ar putea face 1 miliard de euro investit în Galați, ce transformare ar putea crea. PIB-ul Galațiului ar exploda pur și simplu prin această investiție într-o perioadă de câțiva ani. De aceea, e important ca autoritățile la nivel local și la nivel central să aibă o politică solidă de susținere a produselor fabricate în România”, a mai adăugat Sandip Biswas.