Ionuţ Stroe susține că cetățenii României își doresc alegeri cu costuri mai mici
Ionuț Stroe, referindu-se la tema comasării alegerilor, afirmă că oamenii cer simplificarea procesului electoral, desfășurarea alegerilor într-un mod civilizat, și reducerea costurilor. Nu în ultimul rând, Stroe subliniază și importanța economisirii banului public, într-un an dificil din punct de vedere economic.
Ionuț Stroe a declarat că, luând în considerare ultimele patru runde de alegeri, care au însemnat cheltuieli de 516 milioane de euro, guvernanții ar putea simți încurajarea de a lua o decizie care să reducă costurile într-un an deja dificil. Totodată, el subliniază importanța unui acord în acest sens.
Ionuţ Stroe a declarat despre comasarea alegerilor, că ar fi de preferat să ajungă la un consens.
„Mai mult decât poziţionarea politică (..) cu toţii trebuie să fim de acord cu aşteptarea publică.
Oamenii îşi doresc o simplificare a procesului electoral, oamenii îşi doresc alegeri desfăşurate civilizat, oamenii îşi doresc costuri mai mici şi nu în ultimul rând, noi trebuie să ne dorim o economisire a banului public. Urmare a unui eventual acord, putem evidenţia aceste economii.
Argumentele ţin în primul şi în primul rând de prezenţa la vot, un proces electoral trebuie să capete legitimitate urmare a prezenţei la vot care trebuie să fie foarte mare.
Dacă chemăm de cinci ori într-un an oamenii, într-un interval de câteva săptămâni, la vot, cu siguranţă se poate manifesta acea oboseală electorală, acel dezinteres în a merge de fiecare dată la urne, succesiv, pe parcursul a câteva luni”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL, pentru Prima News.
Potrivit sondajelor, românii își doresc comasarea alegerilor
Liberalul a comunicat că, analizând așteptările publicului, peste 67% dintre români sunt în favoarea organizării comune a alegerilor din 2024. El a mai menționat că al doilea argument pentru comasarea alegerilor este legat de menținerea stabilității politice și instituționale.
„Acest proces electoral şi campaniile electorale succesive pot perturba activitatea instituţională. Nu ne putem permite să stăm cu instituţiile blocate atâtea luni, să vedem ce se va întâmpla în acest super an electoral”, a completat el.
Ionuț Stroe a precizat că al treilea argument se referă la economiile reale care pot fi realizate prin procesul de comasare a alegerilor.
„Dacă e să ne raportăm la ultimele patru runde de alegeri care au costat 516 milioane de euro, s-ar putea să ne simţim încurajaţi să luăm o decizie care să diminueze costurile într-un an şi aşa dificil”, a afirmat Stroe.
Ionuț Stroe a subliniat că este crucial ca anul viitor să furnizeze o clarificare a ponderii politice a fiecărui partid. El atenționează în privința instabilității care ar putea fi generată de maratonul electoral care îi așteaptă pe români.
„Sunt foarte multe runde de alegeri şi instabiltatea generată de acest maraton electoral s-ar putea să dăuneze interesului nostru ca şi ţară”, a mai afirmat el.