Ionuţ Stroe a susținut că impozitul de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii va aduce aproximativ 1,7 miliarde de euro. Aceasta este o sumă foarte importantă. Purtătorul de cuvânt al PNL a susținut că nu va fi niciun fel de povară.

El a dat detalii despre măsurile fiscale. Ionuț Stroe a explicat că aceste măsuri trebuie luate pentru că în joc este dezvoltarea economică a României.

Ionuț Stroe spune că măsurile nu sunt luate la dorința FMI

​Guvernul nu ia măsurile pe care le doreşte FMI, pentru că nu are un contract de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat la RFI purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

„Ideea centrală este că FMI a transmis că ceea ce am făcut până în momentul de faţă a fost corect, că măsurile care au fost luate vin să rezolve această problemă reală, dar sunt oarecum insuficiente”, a spus acesta.

El a ținut să puncteze că Guvernul nu ia măsuri pe care le solicită sau le doreşte FMI. România nu are un contract de împrumut cu FMI-ul şi nici nu se dorește acest lucru.

„Ne dorim într-adevăr să avem un buget echilibrat, un buget sănătos, ne dorim să nu pierdem banii europeni, luăm aceste măsuri. FMI oferă aceste recomandări în această vizită anuală pe care o face în România, dar asta nu înseamnă că ad litteram, ca şi când am fi condiţionaţi de un contract de împrumut, cum am fost în 2009, trebuie să luăm în considerare tot ce spun ei”, a comentat Stroe.

Detalii despre impozitul de 1% pe cifra de afaceri

Purtătorul de cuvânt al PNL a vorbit despre impozitul de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii. El a spus că există companii care preferă să se folosească de anumite echilibrări fiscal-bugetare şi să ascundă profitul.

„Noi credem că de data asta, 1% pe cifra de afaceri la marile companii nu va fi nici un fel de povară (…). Trebuie să luăm aceste măsuri (fiscale), pentru că în joc este până la urmă dezvoltarea economică a acestei ţări”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Acesta a dat detalii și despre criticile aduse de mediul de afaceri asupra pachetului fiscal. El a menționat că ”propuneri concrete nu au existat niciodată, nici din partea Opoziţiei, nici din partea celor vizaţi”.

Atitudinea Opoziţiei este de neînţeles

În opinia sa, e absolut normal ca fiecare să încerce să conserve o anume stare care îi este favorabilă sau care îi aduce beneficii, avantaje.

„Dacă din punct de vedere politic, atitudinea Opoziţiei este de neînţeles, pentru că ei practic nu au venit cu nici un fel de altă soluţie pentru a remedia situaţia, ci doar cu contestaţii pe la CCR, cu semnături pentru moţiunea de cenzură, din punct de vedere al dialogului pe care l-am avut cu zona economică, să ştiţi că foarte multe măsuri au fost efectiv negociate cu zona de business”, a mai spus Stroe.

Măsurile cu care Guvernul este de acord

Stroe a arătat că sunt anumite măsuri din analiza FMI care sunt susținute. El a făcut referire la limitarea cheltuielilor publice sau atragerea banilor spre investiţii.

„Dar cu lucrurile care ţin de acest efort suplimentar de 1% nu am fost de acord şi am socotit că e mai mult decât oportun să-l introducem, cel puţin pentru a depăşi acest moment de dificultate economică”, a comentat Ionuţ Stroe.

El a subliniat că PNL a condiţionat adoptarea oricăror măsuri de ajustare fiscal-bugetară de aceste măsuri care vin din reducerea cheltuielilor statului.