Ionuț Stroe, despre mandatul de comisar european: Nu este o poziţie de partid, e reprezentantul României

Ionut Stroe

SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a dezvăluit că nu s-au clarificat detaliile privind comisarul european înainte de vizita lui Marcel Ciolacu la Bruxelles și a criticat comunicarea deficitară dintre partidele din coaliție.

Ionuț Stroe dezvăluie discuțiile în legătură cu mandatul de comisar european

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat miercuri că nu a avut loc o discuție clară în coaliție despre mandatul pentru comisarul european înainte de vizita premierului la Bruxelles.

Stroe a exprimat speranța că, după întoarcerea lui Marcel Ciolacu de la Bruxelles, se va acorda prioritate obținerii portofoliului, mai degrabă decât a nominalizării.

Ulterior, vor decide împreună cine are cel mai potrivit profil și expertiză pentru funcție. Liberalul a adăugat că, din păcate, comunicarea între cele două partide din coaliție nu mai este la fel de eficientă cum era înainte.

Purtătorul de cuvânt al PNL a afirmat că, din păcate, comunicarea între cele două partide din coaliție nu mai este eficientă. El a recunoscut că competiția politică afectează această comunicare.

Totuși, a subliniat că ambele partide ar trebui să se concentreze pe funcționarea guvernării. Desemnarea comisarului european, fie că este din partea PNL sau PSD, ar trebui să fie un punct de consens.

”Din păcate, comunicarea dintre cele două partide din coaliţie nu funcţionează precum funcţiona odată.

Există, şi e absolut normal, ca această comunicare să fie influenţată şi de această competiţie politică în care suntem angrenaţi, dar, mai mult interesul politic, cele două partide în mod normal ar trebui să prioritizeze funcţionarea acestei guvernări, iar desemnarea comisarului european, din punctul nostru de vedere, reprezintă o chestiune care ar trebui să genereze un numitor comun, indiferent că vorbim de un comisar de la PNL, sau PSD ”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

”Nu a existat o discuţie clară pentru stabilirea unui mandat, apropo de deplasarea premierului la Bruxelles”, a adăugat el.

Ionuț Stroe a precizat că, în prezent, nu există o decizie clară în privința desemnării comisarului european. Deși premierul are dreptul de a face această numire, Stroe a subliniat că ar trebui să fie discutată și în cadrul coaliției.

El a subliniat că funcția de comisar european reprezintă România în Comisia Europeană și nu este doar o poziție de partid.

”Nu există niciun fel de decizie. Într-adevăr, premierul are acest atribut, această posibilitate de a desemna comisarul dar asta nu înseamnă, din punctul nostru de vedere, că nu ar trebui să existe şi acele discuţii din cadrul coaliţiei”, a completat Stroe, arătând că ”funcţia de comisar european nu este o poziţie de partid, ci este reprezentantul României în cadrul Comisiei Europene”.

”Ar fi fost bine, până să avem aceste discuţii în cadrul de la Bruxelles, să avem o discuţie şi în coaliţie”, a mai spus Ionuţ Stroe.

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Premierul să obțină mai întâi portofoliul alocat României, înainte de a nominaliza un comisar european

Ionuț Stroe a exprimat speranța ca premierul, după întoarcerea de la Bruxelles, să obțină mai întâi portofoliul alocat României, înainte de a nominaliza un comisar european.

El a considerat că ar fi greșit să se prioritizeze numirea unei persoane fără a fi clar ce competențe sunt necesare pentru respectivul domeniu.

Liberalul a adăugat că, în cazul în care președinta Comisiei Europene și premierul Ciolacu ajung la un acord privind portofoliul, decizia privind persoana desemnată ar trebui să fie luată împreună, pe baza expertizei necesare.

Stroe a menționat și că Victor Negrescu are o anumită pregătire pentru un anumit domeniu în Parlamentul European, dar decizia finală depinde de clarificarea domeniului specific.

”Sper ca premierul, odată întors de la Bruxelles, să aibă mai degrabă portofoliul acordat României, decât nominalizarea unui comisar. Ar fi uşor nedrept să pui carul înaintea boilor şi să nu trimitem acolo un om care cadrează perfect cu profilul de competenţă pe care trebuie să îl aibă, în directă relaţie cu domeniul”, a mai spus liberalul.

”Împreună să decidă asupra celui care are profilul, expertiza din domeniul respectiv”, a completat el.

Ionuț Stroe a menționat că Victor Negrescu are experiență într-un anumit domeniu în Parlamentul European, dar a subliniat că nu se poate discuta concret despre nominalizări până nu este clarificat portofoliul.

Stroe a precizat că ar fi preferabil să se cunoască mai întâi domeniul, urmând ca abia apoi să fie discutate eventualele propuneri.

”Prefer să avem întâi domeniul, după care să vorbim şi despre propuneri”, a mai spus Stroe.