Doar candidații PNL și PSD vor ajunge în turul doi la prezidențiale
Ionuț Stroe a scris pe rețelele de socializare că dacă privim cu pragmatism ecuația alegerilor prezidențiale, constatăm că doar candidații PNL și PSD au șanse să ajungă în turul al doilea. Acest lucru s-a întâmplat în toate alegerile prezidențiale anterioare, spune el, iar acest lucru este confirmat și de sondajul CURS.
Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, „candidații partidelor mici sau cei independenți nu au nicio șansă, pentru că alegerile prezidențiale sunt în primul rând o competiție între partide și apoi o competiție între persoane”.
Ionuț Stroe a explicat că dacă un candidat nu reprezintă niciun curent politic, e practic imposibil să transforme favorabilitatea în voturi.
„Istoria ne confirmă acest lucru – niciun independent nu a luat vreodată mai mult de 10%”, a conchis el postarea de pe Facebook.
Aproape trei sferturi dintre români ar merge la vot
Potrivit unui sondaj de opinie comandat de News.ro, aproape trei sferturi dintre români sunt predispuși să meargă la vot. Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 indică faptul că „sigur nu voi merge la vot” și 10 înseamnă „sigur da, voi merge la vot”:
- 6.2% dintre români au ales 1;
- 0.2% dintre români au ales 2;
- 0.5% dintre români au ales 3;
- 0.8% dintre români au ales 4;
- 5% dintre români au ales 5;
- 1.8% dintre români au ales 6;
- 3.2% dintre români au ales 7;
- 4.4% dintre români au ales 8;
- 3.9% dintre români au ales 9;
- 73.4% dintre români au ales 10.
Intenția de vot la prezidențiale
Sondajul INSCOP dat publicităţii joi, 4 iulie, arată că Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, este în fruntea intențiilor de vot ale alegătorilor români, cu o cotă de 26,7%. Îl urmează Marcel Ciolacu de la PSD cu 17,8%, Elena Lasconi de la USR cu 14,3%, Diana Șoșoacă de la SOS România cu 13,4%, Nicolae Ciucă de la PNL cu 11,9%, George Simion de la AUR cu 11,2%, și Kelemen Hunor de la UDMR cu 3,4%.
„Intenţia de vot pentru alegerile prezidenţiale surprinde o serie de modificări ale opţiunilor în condiţiile în care, comparativ cu luna trecută, este măsurată în premieră în 2024 Elena Lasconi din partea USR, iar Dacian Cioloş nu a mai fost măsurat deoarece a anunţat că se retrage din viaţa politică activă. În aceste condiţii, clasamentul suferă anumite modificări. Mircea Geoană rămâne lider în opţiunile de vot în turul 1, cu un procent mai mare decât în luna mai şi conduce detaşat în toate finalele de tur doi în care a fost măsurat.
Secretarul-adjunct al NATO este urmat de premierul Marcel Ciolacu care îşi conservă procentul de aproximativ 18%, la aproape 9 puncte distanţă de primul clasat. Pe locul 3 se situează Elena Lasconi cu 3,5 procente mai puţin decât Marcel Ciolacu. Lidera USR este urmată de Diana Şoşoacă, în uşoară crestere, Nicolae Ciucă în stagnare şi George Simion în scădere.
Noutatea măsurătorii de la finalul lunii iunie este Elena Lasconi care se înscrie pe un culoar mai bun comparativ cu fostul preşedinte USR, având şi un potenţial de creştere în condiţiile unei notorietăţi semnificativ mai reduse (60%), comparativ cu restul candidaţilor care ating în majoritatea lor notorietăţi de 90% sau peste acest procent”, a explicat directorul INSCOP Research.
Cum arată situaţia pentru turul 2? Puteți citi chiar aici.