Ionuț Stroe: PNL a susținut majorarea salarială de 10%, dar asta nu rezolvă inechitățile salariale
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a subliniat că liberalii susțin eliminarea inechităților salariale și implementarea unei majorări de 10% pentru angajații din unele instituții. El a vorbit despre importanța eliminării discrepanțelor salariale și a inechităților dintre angajații din sectorul public, în limita capacităților bugetare actuale.
Conform declarațiilor lui Stroe, ordonanța de urgență emisă de Executiv nu rezolvă toate problemele legate de salarizare în sistemul public, iar pentru acest lucru este necesară implementarea legii salarizării unice.
„PNL susţine eliminarea inechităţilor salariale. Tocmai de aceea, PNL susţinut această majorare de 10% pentru angajaţii unor instituţii. E esenţial să eliminăm diferenţele de salarizare şi inechităţile dintre angajaţii de la stat, dar desigur în măsura capacităţilor bugetare actuale şi cu respectarea ţintelor asumate deja de guvern. Mă refer la deficitul bugetar şi la prevederile din PNRR”, a declarat Ionuţ Stroe pentru News.ro.
Majorarea salariilor nu rezolvă problemele
El a subliniat că este evident faptul că ordonanța de urgență nu rezolvă toate problemele legate de salarizare în sistemul public.
”Pentru asta avem nevoie de legea salarizării unice. Avem nevoie de o viziune clară, de o lege justă şi de majorări sustenabile care să se simtă în nivelul de trai şi care să nu dezechilibreze bugetul”, a completat Stroe.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că Executivul a aprobat o majorare salarială cu 10% în două etape, în luna iunie și în luna septembrie, pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală. Această măsură vizează în special angajații din domeniul culturii, cei din Registrul Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile cu mai puțin de 20 de mii de locuitori.
Premierul a subliniat că există anumite zone care au rămas în urmă cu privire la nivelul salarizării față de alte categorii de bugetari și era corect să se ia o decizie în acest sens, având în vedere capacitățile financiare ale țării în acest an.
Această măsură vizează în special personalul din domeniul cultural, de la Registrul Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile cu mai puțin de 20.000 de locuitori. Şeful Executivul a mai spus că ”sunt zone rămase în urmă cu salarizarea faţă de restul bugetarilor”. Ciolacu a criticat protestul angajaților din aparatul de lucru al Guvernului, remarcând că unii dintre aceștia susțin că lucrează prea mult pentru un salariu de „1000 și ceva de euro pe lună”.
Premierul a subliniat că e important să fie găsite soluții pentru structurări de personal mai eficiente atât la Guvern, cât și la Parlament, sugerând că economiile realizate prin aceste restructurări ar putea fi folosite pentru a majora salariile celor care merită.